Zomer 2021 – Nederland


7 oktober, het regent aan een stuk door. Een goed moment om aan een nieuw blog te beginnen.

We hebben onze tijd in Nederland heel erg nuttig besteed. De kinderen konden onze hulp goed gebruiken. We hebben wanden geplaatst in het huis van Wouter en Lynn, dagen geklust in het nieuwe huis van Wanda en Jesse, de keuken afgebroken, de tuin leeggehaald (wat ’n boel stenen) en een tuinhuisje gebouwd bij Merel en Rob………….. ik kan nog wel even doorgaan.
Het huwelijk van Wanda en Jesse kon eindelijk plaatsvinden. Het werd voltrokken In een restaurant op het Haagse strand.
Een ander hoogtepunt van ons verblijf was natuurlijk de geboorte van Elin, dochter van Merel en Rob, ons tweede kleinkind.
Marja is met Lisa op de Oban van Kampen naar Kiel (Oostzee) gevaren. Een aantal weken later waren ze weer in Kiel te vinden.
Met Marije en Theodoor hebben we 2 dagen meegelopen op het Pieterpad.
We hebben gekampeerd, de Familie Driessen dag georganiseerd, Marja haar 60e verjaardag gevierd en de badkamer van de caravan gerenoveerd. Kortom, we hebben ons geen moment verveeld
Marja en Lisa op de Oban
Op het Pieterpad


17 September zijn we naar Panama teruggevlogen. Na een nacht in Panama Stad in een hotel te hebben doorgebracht (volgens de taxibestuurder in wel een heel gevaarlijke buurt), hebben we de bus naar Colorado genomen en vandaar het laatste stukje met een taxi naar de jachthaven.
We vonden er de Dina Helena, in goede staat terug. De kajuit moest wel een behoorlijke schoonmaakbeurt ondergaan, het vochtige klimaat van Panama veroorzaakt veel schimmel.
Na één dag zelf aan het onderwaterschip te hebben gewerkt, besloten we iemand in te huren die het van mij over zou nemen. Raoul heeft de vele lagen primer en antifouling weggeschuurd en de boot weer van nieuwe lagen voorzien.


Marja was al met gemengde gevoelens uit Nederland vertrokken in verband met de gezondheid van Chris, de partner van haar moeder.  Het werd er echter niet beter op, Chris was inmiddels in het ziekenhuis beland, waarop Marja al na een week besloot terug te vliegen naar Nederland. De retourvlucht naar Panama staat gepland op 25 oktober. Chris is weer thuis.
De boot ligt inmiddels in het water en ik ben op een tropisch tempo haar weer klaar aan het maken voor het vervolg van onze reis.
Het mangat in de dieseltank die we er in Brazilië in hebben laten maken, lekt nog steeds. Het probleem is dat de afsluiting eigenlijk alleen geschikt is voor watertanks. De pakkingen lossen in de diesel na verloop van tijd op. Ik ben nu al 2 dagen bezig om een geschikte deksel te bemachtigen maar hier in Panama is niets te koop. In Nederland kosten ze 64 euro,  als ik er een uit de VS wil laten overkomen moet ik 173 dollar betalen. Dan toch maar op Marja wachten. Wel jammer want ik had de boot graag klaar gehad.
Het wordt best nog wel een hele klus, de diesel moet in jerrycans worden overgepompt en het gat in de roestvrijstalen tank groter worden gemaakt. Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat de tank leeg is voordat Marja er is. Het is namelijk best wel een vieze klus, vooral qua stank.
Het leven hier op de haven is zonder Marja wel erg stil. Mijn eerste plan was, jaren geleden, solo de wereld rond te zeilen. Ik wist het eigenlijk al maar nu besef ik het nog meer, solo is niets voor mij.
Op de haven zijn vooral Amerikanen en Canadezen. Ze lijken heel joviaal maar veel  verder dan groeten kom je niet. Iedere woensdagavond is er een gezamenlijke BBQ, die is altijd erg gezellig.
De bemanningen van de Nederlandse boten Carrousel en Dubhe zijn een paar dagen geleden teruggekomen. Ze zijn druk aan hun boten bezig (beide op de kant) en vluchten zodra ze het zat zijn hun airconditioned appartement in.
 
Met de bemanningen van de Nederlandse boten in Rotterdam, mei afgelopen jaar


Als Marja terug is hopen we snel te kunnen vertrekken. Eerst de Las Perlas eilanden (pareleilanden) en dan de Darien rivier op. Dit is een rivier in het oosten van Panama op de grens met Colombia.
Ons plan is nog steeds om hierna naar Mexico te gaan, naar de Golf van California.

9 reacties

 1. Hallo Marja en Henk, Jullie hebben veel meegemaakt de afgelopen tijd leuke dingen en niet te leuke dingen.
  En ook leuk dat je kleinkind weer gezien heb.
  En dat de verbouwing bij Wouter en Lynn ook goed is verlopen.
  Marja heel veel sterkte met Chris de partner van je moeder.
  En ik hoop dat alles goed verloopt met Chris.
  En verder dat alles goed weer is aan boord van de zeilboot.
  En dan verder nog heel veel zeemijlen dat alles verder goed verloopt.
  Ik wens jullie nog een verder goede zeilreis toe.

  De vriendelijke groeten van Sonja en van mij.

 2. Hallo beste Marja en Henk, hopelijk kunnen jullie weer snel verder met jullie prachtig avontuur !
  Ik zal jou dit weekend weer eens bellen Henk, was héél gezellig de vorige keer
  Doe het lekker ‘tropisch’ aan Henk, en Marja veel sterkte,
  Groetjes van jullie vriend

 3. Veel gedaan maar aan het eind een beloning.
  Enfin, jullie gaan verder met de reis en blijven voorzichtig.
  Veel geluk en zeil plezier !

 4. Hallo Marja en Henk,
  Wat leuk over jullie zelf en het reizen te lezen. Al lang geleden dat wij met je gezeild hebben. Dagje op IJsselmeer voorjaar 2014?
  Mochten jullie nogmaals in Rotterdam komen van harte welkom.
  Fijne tijd samen toegewenst.

  Groet
  Heleen en Henk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *