Maart – April 2021 – Panama

De regen klettert op het dak. Het is regenseizoen in Panama maar het dak dat ik hier bedoel is die van onze stacaravan in Akersloot. We zijn nu al weer ruim een week geleden aangekomen op Schiphol alwaar we werden verwelkomt door Merel (met haar dikke buikje) en Marije.

Voor de laatste weken in Panama (met de klemtoon op de laatste a) hadden we een auto gehuurd. Hiervoor moesten we met de bus naar Panama-Stad om de auto op het vliegveld op te halen. De eerste nacht hebben we doorgebracht op de Hamaka, de catamaran waarmee we diverse keren hebben opgezeild. De Hamaka lag voor anker in de monding van het Panamakanaal.
Het aangezicht van de stad wordt bepaald door wolkenkrabbers maar het oude centrum heeft veel monumentale gebouwen. Van veel gebouwen resten alleen nog maar ruïnes maar met behulp van Unesco worden ze nu een voor een opgeknapt.

Het historische centrum van de stad:

Met het autootje zijn we naar de noordkust, de Atlantische, gereden. De Dayak die we op de Kaapverden voor het laatst hebben gezien en waarvan de bemanning vorig jaar in onze caravan heeft gelogeerd, vonden we terug in Linton Bay Marina. De bemanning is nog steeds in Nederland.
Na overnacht te hebben in Hostal Wunderbar wilden we het Panamakanaal bezoeken. We hebben het kanaal vanaf de spectaculaire bruggen wel gezien maar de bezoekerscentra waren helaas gesloten. Omdat we geen fatsoenlijke slaapplaats konden vinden zijn we teruggereden naar de boot.

Zoals we al in ons vorige blog vermeldden, de marina is niet echt een “place to be”. Het maakt deel uit van een resort. Het grappige is dat wanneer je met de auto binnenkomt je uitgebreid gecontroleerd wordt door een beveiliger maar dat de haven via het strand door iedereen te bereiken is.
Op het strand liggen vele visboten en is er een kleine visafslag. Na het betalen van 6 dollar liepen we met een enorme vis aan de staart terug naar de boot.

Nadat de Dina Helena op de kant stond en we het onderwaterschip hadden schoongekrabd zijn we met het autootje vertrokken voor een 8 daagse rondreis. Wandelen in Bouquete (west Panama), fietsen op Bocas del Toro (eilandje in de Carieb) en een bezoek aan de heuvels rond Santa Fe (midden Panama).

Het eiland Colon in de Caribische zee maakt onderdeel uit van de eilandengroep Bocas del Toro. We hebben er een fietstocht gemaakt

Honderden zeesterren liggen op de bodem van het kristal heldere water
In Santa Fe hebben we een eco-tuin bezocht. Ook wordt hier koffie verbouwd, gepeld en gebrand

Na de rondtoer hebben we nog een paar dagen op de boot doorgebracht. Vreemd gevoel nu de boot op het droge niet meer beweegt. We hebben de kajuit aan een flinke schoonmaakbeurt onderworpen.
Nadat we de PCR test hadden ondergaan (Jesus, wat gaan die staven diep daar) reden we met het autootje naar het vliegveld. Een voorspoedige vlucht bracht ons via Madrid naar Nederland. In September staat de terugvlucht gepland.
Graag willen we met onze volgers onder het genot van een drankje en of hapje onze avonturen nogmaals delen. Jullie zijn allen van harte welkom.

 

14 reacties

 1. Hi Henk en Marja,
  Wat een prachtige reis maken jullie.
  Het is echt genieten van jullie blog.
  Hopelijk zijn jullie gezond, hoe gaat het Marja?
  Nu dus even in het wisselvallige Nederland begrijp ik, tot september.
  Hebben jullie trouwens nog steeds dezelfde huurders in jullie huis?
  Geniet vanhet weerzien met familie en vrienden.
  Hartelijke groeten van Marjan en Arie Edelman.
  P.S. arie is inmiddels met pensioen en ons bedrijf, Edelman Verhuurmakelaars is overgenomen met mij erbij! Nieuw kantoor in centrum Noordwijk aan Zee, naast supermarkt de Vomar. Mochten wij jullie weer moeten helpen met de verhuur, dan horen wij dat graag!
  071-3619265/ 06-50417215.

 2. Mooi hoor! Geniet er keer op keer weer van, die mooie foto’s van verre locaties.
  Hier met andere dingen bezig, net een huis gekocht!

 3. Hi Henk en Marja,
  Ik ben echt verpletterd door de schoonheid van de natuur in dit land. Fantastisch dat jullie die allemaal meemaken. Geniet ook van Nederlands, met alle mensen die je weer life kunt ontmoeten:)
  Groetjes, Joukje en Frank

 4. Henk en Marja,
  Wat geweldig dat jullie in weer Nederland zijn. DE coronamaatregelen zullen spoedig wat verlicht worden. Wellicht kunnen we iets afspreken?
  Groetjes Willem Maria

 5. Marja en Henk
  Wat een sfeervolle blog weer.
  Genoten van verhaal en foto’s.
  Zeker dat wonderschone plaatje van de kolibri. Wat een beauty.
  Welkom terug in Nederland.

 6. Prachtige foto’s weer Henk! Gezellig dat jullie weer een poosje in Nederland zijn. Er gaat weer genoeg gebeuren in de familie (tweede kleinkind!)
  We gaan elkaar vast wel weer zien binnenkort.
  Groetjes en tot gauw!

  Karin

 7. Hoi Zeilers,
  Weer een mooi verhaal met prachtige foto’s. Het was weer genieten!
  Mocht je zin en tijd hebben dan zou ik het leuk vinden om elkaar weer eens te zien.
  PS. Vanaf 1 juli pensionada!

  Gr Hans&Angela

 8. Hoi Henk en Marja,
  Ook ik geniet elke keer weer van jullie reisverhalen en prachtige foto’s!
  Fijn dat jullie weer even in Nederland zijn en van alle familie ontwikkelingen kunnen genieten.
  Hier is het rustig, Mureille mijn oudste dochter is voor een dikke maand terug uit Turkije en gaat in juni terug naar haar vriend. Afgelopen voorjaar ben ik bij een schilderwedstrijd van het Geheim van de Meester een van de 3 finalisten geworden. Binnenkort mag ik met mijn schilderij in het Amsterdamse Grachtenmuseum hangen…..
  groetjes, Astrid Peelen

 9. Lieve Henk en Marja, had jullie bericht gemist en lees het nu pas
  Wat een mooi verslag weer met prachtige foto’s van jullie belevenis in Panama. Lees ik dat jullie er nog tot september zijn?
  Komen jullie dan binnenkort langs op de camping in Noordwijk voor bbq?Zouden we super leuk vinden
  Liefs van Menno&Carnique

 10. Wat hebben jullie met tweeën een onvergetelijke en mooie wereldreis.
  Jullie zien aardig wat van de wereld en al zijn schoonheden en ook al zijn verslechterde delen van de wereld.
  Ik wens jullie nog veel plezier en blijven genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *