Henk

Mijn eerste ervaring met het zeilen was geen beste. Mijn oudere broer zat op de zeeverkenners en wij bezochten met de overige gezinsleden de ouderdag in Nieuwkoop. We werden met een lelievlet opgehaald. Wat ik mij hiervan herinner is dat ik tijdens de tocht mijn beide handen angstig voor de ogen hield en dat ik mij heel klein maakte op de bodem van de boot
Enige jaren later werd ik zelf lid van de zeeverkenners en raakte al  snel besmet met het zeilvirus.
Tijdens de weekenden op de Kagerplassen kon het in de ochtend zo mistig zijn dat je de overkant van het “Zweiland” niet kon zien. Dit deed mij toen al fantaseren over grote oversteken.
Later met vrienden heel Nederland doorgezeild, met een oude BM o.a het IJsselmeer overgestoken.
In een kleine catamaran (13 voet) tijdens onze vakanties veel in Bretagne gezeild. Uren kon ik weg blijven, het liefst, ondanks de beperkte afmeting van de boot, zo ver mogelijk de zee op.
Het heeft toch nog zo’n 40 jaar geduurd “na de eerste besmetting” voordat ik met de voorbereidingen voor een grote reis ben begonnen..

In september 2012 heb ik een Jeanneau Voyage 12.5 gekocht. De boot was net terug onder de naam “Friends” van een rondje Atlantic. Ik heb de boot herdoopt en haar de naam “Dina Helena” gegeven, de volledige namen van van mijn in 2010 overleden echtgenote Helen.

De overstap van 13 naar 41 voet viel mee. In het begin loefde ik nog wel op bij een windvlaag of ging ik aan de hoge kant zitten. Met het af en aanmeren had ik meer moeite. Na de eerste IJsselmeer oversteek heb ik de ankerbak op de kade van Stavoren aan gort gevaren.
Zeilen deed ik vrijwel iedere week, ook gedurende de winter. Het werd wel steeds moeilijker om binnen  mijn eigen familie en kennissenkring, bemanning te vinden. Om toch te kunnen blijven doorzeilen heb ik na verloop van tijd gebruik gemaakt van diverse opstappersites.

Marja was een van de opstappers. Tijdens haar derde opstap vroeg ik haar of ze er iets in zag om samen met mij de wereldreis te gaan maken. Vanaf die keer, (mei 2014) zeilen we vrijwel altijd samen en hebben ’n aantal grenzen verlegd. Mooie tochten gemaakt naar Engeland en Helgoland. Binnenkort hopen we voorbij de horizon ’n kijkje te gaan nemen.