20 augustus 2017 Portugal

We zijn in Portugal!.

Het eerste havenplaatsje na de Spaanse grens is Viana do Castelo. We lagen hier ook weer met De Liefde en de Maaike-Sadet. Een Deens echtpaar, zeilend op de Loa had zich ook bij ons gevoegd.

Portugal is anders dan Spanje. Je ziet het in de bouwstijl, de mensen en ze houden hier geen Siesta. De taal is als Russisch, onverstaanbaar!!
Wel was In Viana do Castella, zoals ook in iedere stad van Spanje, een fiesta, festa in het Portugees. Er is op het Iberisch schiereiland altijd wel een heilige te vinden die uitbundig en luidruchtig moet worden herdacht.
We zijn 2 dagen in Viana do Castelo gebleven. Herdenken van de plaatselijke heilige gaat hier gepaard met een enorm, oneindig en oorverdovend tromgeroffel, wel indrukwekkend.

Feest Viana do Castelo

De eerste avond hebben we met de bemanningen van de 4 boten in de stad gegeten (alleen Henk bleef ziek achter, naweeën van een eerder opgelopen ziekmakend beestje). Marja, die ook van het zelfde virus last heeft gehad, was sneller op de been (sterke geslacht) en kon wel van de partij zijn.

Vanmorgen zijn we onder een stralende zon vertrokken. Op zee echter hing een dikke mist, het was vanuit de haven al te zien. Al tussen de pieren naar zee was het zicht verdwenen. Het is een fenomeen wat we in Nederland ook wel kennen onder de naam zeevlam. Met de AIS en de radar durfde het wel aan. De wind was gunstig, 15-20 knopen bakstag. De zon liet zich wel ’n beetje zien, de omgeving bleef echter onzichtbaar. De Loa voer met ons op. ‘N 3 tal mijlen uit de kust was de mist vrijwel verdwenen en kon er van elkaar foto’s worden gemaakt.

De Dina Helena vanaf de Loa

Op de weg terug naar de kust nam de mist in dichtheid echter weer snel toe. Uit het niets verscheen plotseling, op ’n meter of 30 een zeilschip, zonder AIS en zonder radarreflector. Onbegrijpelijk dat er mensen onder deze omstandigheden zonder deze hulpmiddelen het water opgaan.
De havenhoofden van Povoa de Varzim waren tot op het laatste moment niet te zien. We voeren op de plotter de haven  binnen.
Na de boot te hebben opgeruimd hebben we onze eerste port gedronken aan boord van de Loa.
In de avond maakten we een wandeling door de stad. Ook is hier de hele gemeenschap uitbundig ’n een of andere heilige aan het herdenken.

8 reacties

 1. Mooie Fonseca of Kopke vintage port inslaan voor een prikkie, erg verleidelijk.

  Henk, al weer hersteld ?

  Ziet er allemaal mooi uit en de verhalen zijn ook uitstekend.

  Lekker genieten maar !!!

  Groet,

  Cees

 2. Hello,
  Als jullie even stoppen in Sesimbra (Portugal) en … graag vis eten, dan moeten jullie ABSOLUUT naar Restaurante Lobo do Mar – Av. dos Náufragos – Porto de Abrigo – Sesimbra gaan. http://www.lobodomar.com
  Wij zijn er al meerdere keren geweest in de loop der jaren : steeds O.K.

  Fair winds and following seas !
  Freddy & Siglinde – België.
  (Ter info : op maandag morgen, 29 mei 2017, waren wij in Oostende, aan boord van ARTEMIS en hebben jullie trossen los gegooid bij jullie vertrek.)

 3. hi Marja en Henk,
  Fijn jullie verhalen te lezen. Ik kijk bijna iedere avond even of er nieuws is. Prachtige foto s en filmpjes! Jullie hebben al veel opstappers gehad zeg! Gezellig. Wij zijn 2 weekjes naar de Dordogne geweest even herinneringen opgehaald. Goede vaart is alweer een tijdje geleden dat jullie iets gepost hebben . Groet Sjaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *