1 september 2017, 100 dagen onderweg

Vandaag 100 dagen geleden zijn we uit Scheveningen vertrokken.  We hebben 1871 mijlen afgelegd en zijn in vogelvlucht 951 mijlen van Scheveningen verwijderd. Vaak werd ons voor ons vertrek gevraagd of zo’n wereldreis met de boot niet saai zou zijn, altijd maar dat zeilen.
Van de 100 dagen hebben we er 63 gevaren, we hebben dus tot nu toe voldoende tijd gehad om te passagieren. Heel veel hebben we al van de kusten van de 5 landen die we hebben aangedaan gezien.
51 Nachten hebben we de boot voor de nacht afgemeerd in een haven. 41 Keer hebben we het anker laten zakken, vaak de mooiste plekken, om er de nacht door te brengen. 3 Nachten zijn we op zee doorgevaren en 5 keer gratis aan een steiger of kade gelegen.
We hebben dagen van maar 5 mijl gehad en etmalen waarin we 120 mijl  hebben afgelegd.
Kortom, onze reis is echt niet alleen maar varen

 

De afgelopen weken:
In Povoa de Varzim kwam Merel aan boord. We hebben met haar Porto bezocht. Het was onze eerste echte hete zomerdag, eigenlijk te heet om door een stad te lopen. Onze dag bestond dan ook uit het bezoeken van het ene na het andere terrasje. Natuurlijk hebben we ook port geproefd in een van de porthuizen.
De metro terug naar Povoa de Varzim zat bomvol met FC Porto supporters. We konden er nog net bij. Het was bloedheet in de metro, de airco was er mee opgehouden. Voor de bestuurder was het de reden om na verloop van tijd iedereen uit te laten stappen en leeg de rit af te maken. Daar stonden we dan met z’n drieën en nog ’n paar honderd supporters. De volgende metro zou 20 minuten later komen, waarschijnlijk ook weer vol met FC Porto aanhangers. De metro terug naar Porto zou over 5 minuten komen. We besloten deze metro te nemen naar het vorige station. Dat bleek een hele goede zet, ook deze metro zat bomvol supporters en ook nu konden wij er maar net bij. Teruggekomen bij de halte waar wij gedwongen waren uitstapen was de chaos nabij, van de honderden mensen die er stonden te wachten konden er maar enkele instappen.

We zijn met Merel naar Leixoes gevaren. ’s Avonds hebben we in een onooglijk straatje vis van de gril gegeten. De volgende dag hebben de stad Porto nogmaals bezocht. Lopend vanuit Leixoes langs de kust en vervolgens met een oude tram langs de Douro de stad in. Merel is van hier met de metro naar het vliegveld gegaan.

Van Leixous zijn we naar de Ria Aveiro gevaren. Voor de eerste nacht hebben we het anker laten vallen in een kom in het begin van de Ria. De volgende dag zijn we een Engelsman volgend de Ria verder binnen gevaren. In de Pilot hadden we gelezen dat er bij het plaatje Aveiro ’n jachthaven moest zijn, de kaart echter liet niets zien. De Ria de Aveiro is te vergelijken met de voormalige Biesbosch, de Biesbosch toen er nog getijden waren, dus nog vóór de afsluiting van het Haringvliet. Een wirwar van kreken, en droog droogvallende platen. Het verschil echter is dat het gebied gedeeltelijk in beslag wordt genomen door industrie.
De jachthaven lag een 5 tal mijlen landinwaarts. We werden hartelijk verwelkomt en hun havenvlag wappert sindsdien in ons want.
De volgende morgen kwam de Fastus de haven binnen, ook een Nederlandse vertrekkersboot. Ze hadden ons op de AIS zien liggen en wisten op deze manier de haven te vinden.

Na twee dagen in Nazare gelegen te hebben, hebben we het anker laten vallen in de baai San Martinho do Porto, een hele kleine baai, te bereiken via een “gat in de bergen”. De nacht er door brengen viel echter tegen, de zwel die door de nauwe toegang naar binnen kwam deed de boot de hele nacht onaangenaam bewegen. De volgende dag bleek de toegenomen wind ook nog eens een flinke branding in de toegang te veroorzaken waardoor het vertrek er niet gemakkelijker op werd. Het tij was rijzend, na een paar uur besloten we, met een Engelse boot als pilot, toch de gok te wagen. Het was heftig maar het ging goed. We zijn die dag naar Peniche gevaren.

Kust bij Peniche

 

 

 

 

 

11 reacties

 1. Marja,
  Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele gezonden jaren gewenst. En Henk jij ook van harte met je vrouwtje. En dan ook nog ik lees dat jullie in Portugal zijn waar erg mooi is en dat daar veel culturele bezienswaardigheden heb daar. En ik zal zeggen nog een behouden vaart en veel plezier nog met jullie verdere zeil avontuur. Groetjes van Ton en Sonja.

 2. 100 dagen onderweg en Marja jarig, dubbel feest! Geniet en blijf genieten, dat doen wij hier thuis ook van de verhalen die jullie schrijven. Tot snel!
  Liefs, Theodoor en Marije

 3. Fantasties om jullie blog te lezen en te horen hoe jullie alles genieten.
  Ik wens jullie alles van het beste toe.
  Geniet iedere dag voluit! In goede gezondheid.

 4. Hallo Marja en Henk,
  De eerste 100 dagen zijn voorbij, het lijkt of jullie nog maar net zijn vertrokken. Maar inmiddels zijn jullie meer dan 1800 mijl verder, in Lissabon. Wij vliegen 23 september naar Lissabon en vandaar gaan we naar Cascais. Waarschijnlijk zijn jullie tegen die tijd al weer een stuk verder. Het zou leuk zijn wanneer we elkaar even zouden kunnen zien en spreken. Ik gok een hele kleine kans dat dit gaat lukken, maar wie weet, ik volg jullie reis via deze site en zal zien waar jullie tegen die tijd zijn. Ik hoop dat jullie lekker blijven genieten en de wind mee hebben.
  Behouden vaart, groeten Ad en Helga

  1. Hallo Ad, het zou wel heel erg leuk geweest zijn jullie hier in Cascais te ontmoeten. Helaas zijn wij dan al vertrokken richting de Algarve, we blijven hier tot eind van de week.
   Groetjes, Marja en Henk

 5. Hallo Marja en Henk
  100 dagen voorspoedig gegaan, de kop is eraf en dat smaakt natuurlijk naar meer! Marja nogmaals en alsnog gefeliciteerd, bijzondere verjaardag lijkt mij dit geweest. Ook ik volg jullie reis steeds via de site en kijk regelmatig naar nieuwe berichten, hopelijk gaat dit voor jullie nog lang zo door.
  veel groetjes nu nog uit Wassenaar, maar over 3 weken uit Amsterdam van Suzanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *