12 september 2017, Belenga en Cascais

We hebben ’n nacht geankerd bij het eilandje Belenga,  5 mijl uit de kust van Peniche. We lagen vlak bij een oud klooster. Afgezien van de vele bootjes met toeristen is het er bijzonder mooi. Per dag mogen maar 350 mensen het eiland bezoeken, meer passen er dan ook niet op.
De zee heeft vele inhammen en grotten in de kust van Belenga uitgesleten. Met de bijboot zijn we een van deze grotten binnengevaren en kwamen er vervolgens aan de andere kant van het eiland weer uit.

Vanaf het klooster van Belenga

Van Belenga zijn we in één dag naar Cascais gezeild. We vertrokken even voor zonsopgang met een zwakke bakstag wind. We hadden ons voorgenomen om ondanks de wind, de 50 mijl zeilend te overbruggen. Met maar ’n knoopje of 3 bewogen we ons voort. Bij de Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het vaste land van Europa, trok de wind aan. Uiteindelijk werden we met een dikke 25 knopen wind, even voor zonsondergang, de baai van Cascais ingeblazen.

Het is al weer ruim een weken geleden dat we hier het anker hebben laten zakken. We zijn nog wel met Jack, die een paar dagen uit Nederland was overgekomen, naar Lissabon gevaren en er de boot even voorbij de brug over de Taag in een jachthaven afgemeerd.
Ondertussen ook de eerste verjaardag van Marja tijdens de wereldreis gevierd.

De afgelopen 2 weken hebben we veel gelandrot.
In plaats van met de boot hebben we nu een kaap met de fiets “genomen”, Cabo de Roca die we eerder met de boot hebben gerond. Het was een best wel zware tocht tegen harde wind in en helling op. De terugweg bergafwaarts en met de wind in de rug ging zeer voorspoedig. Onderweg ons nog wel op een van de mooie stranden op een terrasje getrakteerd. Ondanks de gemakkelijke tergtocht waren we voor rug, nek en billen blij dat we de fietsen weer konden inleveren.

Cabo de Roca

Ook zijn we zijn met de bus naar Sintra geweest (weer via Cabo de Roca). Het oude Sintra ligt in het groen en tussen bergen verscholen. Het is bekend om z’n vele paleizen en een ruim duizend jaar oud immens groot Moors kasteel. Naar dit kasteel, op de top van een berg, hebben we een lange, mooie wandeling gemaakt. Boven van het uitzicht genoten.

In Cascais hebben gegeten bij Bubbles and Bites. Dit restaurant wordt gerund door Nederlanders en was pas een paar weken open, ’n aanrader! Heerlijk weer is een niet Spaanse of Portugese keuken. (ook niet Hollands hoor!). Voor geïnteresseerden: het restaurant is gelegen aan de Travessa do Poco Novo, 16A.

We zijn niet de enige Nederlandse boot hier in de baai. Tijdens een “zondagochtend koffie met cake” hadden we de bemanningen van 3 boten op ons achterdek. (FastUs, Mar-Jolie en Amuse)

Morgen komen Marije en Theodoor waarmee we ook weer naar Lissabon gaan. (en de verjaardag van Henk gaan vieren). Begin volgende week hopen we de zeilen te hijsen om verder naar het zuiden af te zakken. Het veel warmere Algarve lokt ons. (hier kan het best koud zijn)

13 reacties

 1. Hey Henk en Marja.
  We genieten van jullie verhalen en zijn stiekum een klein beetje jaloers als we lezen waar jullie van genieten. Goede reis verder vanuit een ontstuimig Nederland. John en Elly

 2. Hi Sailors,

  Marja, nog gefeliciteerd met jouw 1e verjaardag gedurende jullie wereldreis en Henk, alvast van harte bij deze.

  Verder zou ik jullie willen verzoeken te stoppen met de zo langzamerhand jaloersmakende verhalen en foto’s.

  Ik kan er niet meer tegen en ga maar in behandeling.

  Mooie reis verder en tot het volgende reisverslag maar weer.

  Hartelijke groet,

  Cees

 3. Wat een vreselijk bijzondere reis maken jullie toch. Zo leuk om dit te volgen. Wens jullie nog heel veel moois. Sylvia Wildschut
  ( Gemma’s vriendin uit Kleve )

  1. Hoi Jaap

   Wij zijn gisteren bij Anita de vrouw van Bas geweest in de Triemen. Zij vertelde ons dat je al geruime tijd in Alvor verblijft. Op dit moment zijn vrienden van ons ook met hun klassiek zeilschip “Witte Raaf” in Alvor. Zijn naam is Wouter Akkerman. Het kan zijn dat je hun schip al hebt gezien. Mocht je Wouter spreken doe hem dan de hartelijke groeten van Hendrik en Henny.

 4. Hallo Henk en Marja,

  Vanuit Leeuwarden even een berichtje.
  Wij volgen jullie belevenissen met veel belangstelling en plezier op de voet.
  Bij het lezen van jullie verhalen doet me dat telkens terugdenken aan mijn jeugd,
  waarin ik de avontuurlijke reizen van kapitein Rob met zijn hond Skip, die per zeilboot
  de wereld ronddwaalden, gretig verslond.
  Geweldig om jullie belevenissen en indrukken op deze manier te kunnen volgen.
  Wij hopen dat nog lang te mogen doen.
  Heel leuk ook dat Theodoor en Marije op dit moment bij jullie zijn.
  Geniet volop met elkaar en maak er wat moois van.

  hartelijke groet,
  Rein en Rika Agema

 5. Marja en henk blijf genieten en iderdaad met hier storm en regen zijn de fotos jaloersmakend.
  Geniet van het leve, het duurt maar even en kijk niet te veel tv……( te veel problemen).

  Ineke… ( maar ik heb wel mijn winkeltjes ha ha.) En marja ik had een foto gestuurd naar je eigen mailadres..heb je die ontvangen….?..

 6. Henk,

  van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Mooie foto van jullie met de fietsen. geloof echter niet dat Henk er op heeft gereden. hij houdt hem alleen maar vast…….

  groeten,

  Arno

 7. Henk, van harte gefeliciteerd! Welke dag was het ook weer; eind September? Ook Marja, van harte gefeliciteerd. Goede reis verder. Vanuit Zuid-Portugal naar de Canarische Eilanden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *