11 juni 2017 Isle of Wight – Dartmouth

We zijn gisteren in Torquay aangekomen, ’n tocht van 79 NM vanaf Poole. Er stond ’n stevige wind, 20 knopen, maar niet zo heftig als 2 dagen ervoor. Toen hadden we windstoten tot wel 30 knopen. We hebben onderweg ’n tweede rif in het zeil moeten aanbrengen.

In Poole zijn we ’n dag blijven liggen.

Met dit tweede rif en de High-aspect (= kleiner fok) zijn we gistereren vertrokken. Alles leek voorspoedig te gaan tot dat we bij Portland aankwamen. De toch al onrustige zee werd vrij plotseling ’n ketel. Meters hoge spitse golven kwamen uit het niets omhoog, muren van water, de boot was ’n speelbal en nauwelijks bestuurbaar. Achter het roer staand zag ik het ene moment de punt van de boot in een diep dal verdwijnen en even later toornde hij hoog boven mij uit. De wind was tussen deze golven geheel verdwenen, de stroom dreef ons gelukkig binnen ‘n minuut of 10 deze hel weer uit. Later hoorde we dat dit een passage is die je beter kunt mijden, “staat op de kaart”…….. Dan moet je wel weten wat ze met “race” bedoelen.

We hebben die dag ook de eerste dolfijn langs de boot gehad, op nog geen halve meter afstand zwom hij mee.

Pas omstreeks 11 uur kwamen we in Torquay aan. Het was al geruime tijd donker maar de stad wilde maar niet uit de duisternis opdoemen. Het eerste wat we zagen waren  twee zwarte rotsen en even later de eerst flauwe lichten van de stad. Gelukkig bleek de haven niet al te moeilijk te zijn om binnen te varen. We zijn in Torquay twee nachten gebleven. Morgen willen we ’n klein tochtje maken naar Dartmouth (ongeveer 11 NM) alwaar vrienden van ons liggen Zij zijn onderweg naar de Azoren.

Overmorgen zijn we van plan om de oversteek naar Brest te maken

4 reacties

  1. Dat klinkt nogal heftig! Gelukkg alles goed gegaan. Succes straks met de oversteek naar Brest, hopelijk wat rustiger vaarwater. Vond het Ijsselmeer al heftig genoeg. Groetjes enXX, Karin

  2. Ik kijk elke dag wel even waar jullie zijn en zag al dat jullie in het donker op weg waren naar Torqay. Als golven hoog genoeg zijn is zelfs de grootste boot klein. Maar jullie zijn vast wel wat gewend.
    Liefs
    Sylvia

  3. heftig zo’n zee, maar het ging gelukkig goed. Hopelijk zijn jullie nu in Brest aangekomen op een prettigere manier, groetjes van Suzanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *