13 en 14 Juni 2017 oversteek naar Bretagne

12:00 uur
We laten Engeland achter ons en zijn op weg naar Camaret sur Mer in Bretagne. Nog zo’n 150 NM te gaan. We varen, motorzeilend, op met de Riyal of Hable. Zij zijn op weg naar de Azoren.
‘N vlakke zee, zon, aangenaam (geen zeil)weer.
We zullen waarschijnlijk morgenmiddag aankomen.
Marja slaapt, de motor bromt, de hengel doet vergeefse moeite ’n vis aan de haak te slaan, de Dina Helena beweegt mee op de lichte deining met een snelheid van ongeveer 5 knopen.

14:20 uur
We hebben afscheid genomen van de Riyal of Hamble, ze zal weldra uit ons zicht verdwijnen.
Geen wind, gladde zee, klapperend zeil en nog steeds de brommende motor.

16:30 uur
Happy our net achter de rug, ’n heerlijke Engelse blauwe kaas en nog net 2 glaasjes Barolo.
Heel in de verte zien we nog de Riyal of Hable varen, liggen nu op een 4 tal mijlen westwaarts van ons. Engeland is achter de horizon verdwenen.

21:05 uur
De zeilen zijn ’n uurtje geleden gehesen, de wind waait met zo’n 10 tot 15 knopen. De koers iets verlegd om de wind niet recht achter ons te hebben,
De zon staat net boven de horizon en zal over ’n paar minuten verdwenen zijn,
Ik zit alleen in de kuip en luister naar klassieke muziek. Marja ligt op de tot zeekooi verbouwde bank te slapen.
We worden nu ook voor het eerst geconfronteerd met een uit de oceaan komende lange deining…… ’n schitterende avond!

Middernacht.
We zeilen nog steeds maar de wind is wel wat ingezakt, 7 tot 11 knopen.
Overal vissers om ons heen en volle shipping lanes. Het is hier veel drukker dan op de Noordzee. Alleen de olie platforms ontbreken hier.
We zitten nu midden op het kanaal.
De zeilen beginnen weer te klapperen. Een prachtige sterrenhemel is te zien.

6:15 uur (Europese tijd)
De zon staat als een brandende bal op de horizon. Helaas bereikt mij die warmte nog niet, ik heb het best koud.
We zeilen nog steeds. De Bretonse kust is hier zo’n 20 mijlen vandaan maar we kunnen hem nog niet zien.
We koersen af naar de passage tussen Ile d’Quessant en Brest, ’n beruchte, maar met dit weer durven we het wel aan. Het scheelt zo’n 30 mijlen omvaren. Er staat daar een stevige stroming en moeten er vóór half 2 voorbij zijn. Het is vanaf hier nog 38 NM varen.

15 juni 11: 40
We zijn gisteren om ’n uur of 4 in Camaret sur Mer aangekomen. Het is een voorspoedige rustige tocht geworden. Jammer dat de wind het ook de tweede dag van de oversteek liet afweten.
Indrukwekkend was de lange trage deining uit de oceaan, die zich niets aantrok van de golven van het kanaal. Ze gingen tegen elkaar in.
Mooi is de Bretonse westkust. Vele Bretonse vuurtorens waarschuwen je voor de overal uit het water stekende rotsen.
Camaret is een gezellige voormalige vissersplaats, het geeft ons het gevoel dat we op vakantie zijn.

15 reacties

 1. Hallo Marja en Henk,
  Leuk om jullie reisverhaal te lezen. Lekker Zen behalve dan het onstuimige stukje met de uit wat uit de kluiten gewassen golven. Veel plezier in Bretagne. Liefs Sjaan

 2. Wat n mooie onderneming, Henk! Werd zen van je filmpje met mooie ondergaande zon en muziek. Genieten. Benieuwd wat er allemaal nog op jullie pad komt. Grt Monique Ten Holter

 3. Wat een schitterend filmpje. Heerlijk. Van het Kanaal ken ik ook alle hoeken en gaten, maar dan op een andere manier, zoals je misschien nog weet. Het lijkt me heel bijzonder om ineens die grotere deining te ervaren.
  Liefs
  Sylvia

 4. Het is wel fantastisch om jullie precies te kunnen volgen. Kan zelfs zien aan welke steiger jullie nu liggen, bizar. Dan zie je zo’n klein stipje op het Kanaal tussen al die scheepvaart en daar staat dan Dina Helena bij. Groetjes en fijne avond.

  Karin

 5. Ha Dina Helena bemanning, dat is jammer, we zijn jullie net misgelopen of beter gezegd, we hebben jullie niet gezien! Wij lagen gisteren/vandaag voor anker bij Camaret maar zijn inmiddels opgeschoven naar Douarnenez. Anders hadden we jullie welkom kunnen heten in Bretagne na jullie oversteek. We denken zaterdag door de volgende ‘race’ te gaan, de Raz de Sein, richting Audierne. Wellicht zien wel jullie nog in Bretagne of daarna? Groeten van Casper en Floor van de Summerwind.

  1. Hallo Casper en Floor, wij zijn van plan om morgenavond voor anker te gaan, hier in Camaret om de volgende dag naar Morgat te varen.
   Daarna willen we naar Audierne. Het is de bedoeling dat we donderdag in La Roche Bernard aankomen, met een tussenstop op Belle Ile

   1. Ja, wij gaan vandaag (vrijdag) voor anker in een baai net om de hoek bij Cap de la Chevron richting Morgan zodat we zaterdag de timing door Raz de Sein beter kunnen timen. Zaterdag liggen we dan in Audierne, waarschijnlijk voor anker.

 6. Hi pap en Marja!!

  Welkom terug in de EU!

  Ik heb even foto’s opgezocht van Ile d’Ouessant en Camaret-sur-Mer en jeetje wat is dat Bretagne toch een mooi gebied! Daar zou ik best kunnen wonen 🙂

  Heel veel plezier daar. Geniet ook van de tijd met de meiden!

  Groetjes,
  Lynn & Wouter

 7. Hallo Marja en Henk,

  Zo te zien en te lezen gaat het goed met jullie daar op weg naar Bretonse kust.
  En dan nog veel plezier daar aan wal.

 8. Mooie reis wordt dit, en jullie hebben al wat avonturen beleefd met dat wilde stukje water! Wij blijven jullie natuurlijk volgen. Nogmaals een behouden vaart, en doe voorzichtig, hè?

 9. Hallo Henk en Marja, jullie zijn goeie vooruitgangen aan het maken! Ik volg al jullie bevindingen en bewegingen per gps op de kaart. Erg leuk, spannender dan een zeil-boek! Binnenkort naar je eigen vroegere baai?
  Groetjes, Rene

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *