Januari 2023 – Baja Mexico 2

Van Bahia Conception zijn we naar Punta Pulpito gevaren, een tocht van 45 mijl, en daar de boot achter een enorme rots geankerd. Een dingy landing zou met onze vorige bijboot geen probleem geweest zijn, die hadden we met haar harde bodem wel op de rotskust gekregen. Met onze nieuwe bijboot durfden we het niet aan. Wel hebben we een mooie tocht langs de kust gemaakt. Heel dicht konden we de pelikanen, genten en fregatvogels benaderen.

Punta Pulpito

Caleta San Juanico was de volgende stop. Grillige rotsformaties beschermen de baai tegen de deining uit zee. Over de mooie stranden hebben we diverse wandelingen gemaakt. Helaas was op de boerderij, waar verse producten gekocht kunnen worden, niemand aanwezig.

Caleta San Juanico
Lagune bij Caleta San Juanico

We hebben de vulkaan op het eiland Corodados beklommen. De eerst heel vlakke wandeling leidde ons langs een strandje waar een groep Amerikaanse toeristen was afgezet. Ze zaten net aan de lunch en nodigde ons uit om mee te eten. Na een aantal heerlijke “tostadas con ceviche” te hebben verorberd zetten we de wandeling voort. Ploeterend over losse stenen en steile puinhellingen waarbij we bij iedere stap weer een halve stap oplaag zakten, kwamen we uiteindelijk op de top aan.

Omdat er heel rustig weer voorspeld was durfde we het anker te laten zakken op open zee vlak voor het plaatsje Loreto. De dingy mochten we na het betalen van 12 euro parkeren in het kleine vissershaventje.
Na een wandeling van 3 kilometer door stoffige straten van het stadje bleek dat de markt met streekproducten zich niet bevond op de plek zoals vermeld in de gids. Een Amerikaanse wandelaar wist ons te vertellen dat deze markt inmiddels aan de andere kant van het plaatsje gehouden wordt, een 4 tal kilometer terug. Daar aangekomen bleek slechts één stand dat te verkopen waarnaar we opzoek waren en dat ook niet eens van de beste kwaliteit.
Het centrum van Loreto is leuk maar daardoor erg toeristisch.

Loreto
Onze bijboot in de vissershaven van Loreto

25 Januari
Al 10 dagen ankeren we in Puerto Ballandra bij het onbewoonde Isla Carmen. De wind giert langs de baai en af en toe door de heuvels over de boot. We zitten hier nog wel een paar dagen vast. De ene na de andere depressie hebben we over ons heen gekregen. Als de wind erg hard waait gaan we niet van boord. Tussen de depressies door maken mooie wandelingen over het eiland. Op zich hadden we dan ook door kunnen varen maar er zijn op korte afstand weinig ankerplaatsen beschut tegen deze stevige noordenwinden. Ook zijn we bang dat er in deze meestal kleine baaien geen ruimte meer is, iedereen zoekt nu een veilige plek. Ook de baai waar we nu liggen is met een 5 tal boten vol, al meerdere boten hebben we zien komen om vervolgens weer te vertrekken vanwege het ruimtegebrek.

Puerto Ballandra
Vanaf de top van een heuvel bij Puerto Ballandra hadden we telefoon bereik

30 januari
Na een tussenstop in Bahia Marquer, een baai ook op Isla Carmen zochten we de beschutting op in Honeymoon Cove, opnieuw was er voor de komende dagen veel wind voorspeld. De eerste avond was het erg kalm en genoten we van de rust om ons heen en van het geluid van het kabbelende. Het geluid hielt echter aan, ook nadat er geen rimpeling meer in het water te zien was. Een blik onder de motor, vlak voor het slapen gaan, deed ons beseffen dat het geluid niet werd veroorzaakt door kabbelend water maar door een serieuze lekkage van de pomp die zeewater opgepompt om de motor te koelen. In een korte tijd was er al een kleine 100 liter gelekt. Gelukkig waren we er op tijd achter gekomen en hebben we niet tot de volgende ochtend gewacht.
We bleven echter wel met een nieuw probleem zitten, de lekkende pomp. Er zijn nieuwe onderdelen nodig dit op die eveneens onbewoonde eilandje natuurlijk niet te vinden zijn.
Van onze buren Karen en Dave van de Dakota mochten gebruik maken van de Wifi. Veel zeilers en campers hier in Mexico verkrijgen internet via de satellietverbinding Starlink. Door ook hier een heuvel op te klimmen konden af en toe ook zelf internet ontvangen.
De zoektocht naar de benodigde onderdelen verliep moeilijk. In de VS zijn ze verkrijgbaar maar de meeste bedrijven kunnen of mogen niet naar het buitenland exporteren. Zelf binnen de VS is het niet altijd mogelijk van de ene naar de andere staat iets te verzenden.
Voor een hoop geld is het uiteindelijk gelukt, de onderdelen zijn (hopelijk) over een paar weken voor ons beschikbaar in La Paz.
Tot die tijd kunnen we de motor, zij het heel beperkt, gebruiken.

Bahia Marquer

Honeymoon Cove

4 Februari
We liggen inmiddels in de schitterende baai Aqua Verde. We hopen over een paar dagen onze vrienden Walter en Roswitha, onze buren van Buenos Aires, binnen te zien varen.

Aqua Verde

3 reacties

 1. Leuk om te lezen!

  Wij kwamen op La Gomera Wim en Ella tegen. Zij vertelden dat ze jullie een paar jaar geleden hadden ontmoet! Toevallig! Heb je misschien een mail adres? Of telnr?

  Veel plezier daar!
  Antoinette en René

 2. Marja en Henk

  Nooit saaie momenten.
  Nu in baai bij Honeymoon Cove.
  Zal duimen dat onderdelen voor reparatie van de pomp
  snel geleverd worden.
  Spannend om een beetje ‘mee te mogen varen’.
  Via Google Maps dan♡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *