Februari 2022 – Rondreis door Chiapas (Mexico).

In de vroege morgen namen we een collectieve taxi die ons voor 20 pesos per persoon (ongeveer één euro) naar Puerto Madero bracht. Van hieruit namen we een “collectivo”, een minibusje, naar Tapachula om vervolgens de bus naar Tuxtla te nemen, een grote stad. Tot dusver verliep alles vlot maar de bus had wel erg veel tijd nodig. Ten eerste vertrok deze veel te laat en onderweg werden we wel 4 keer aangehouden voor een paspoort controle. Een keer zelfs moest iedereen uitstappen en werd alle bagage gescand.
Het werd al donker toen we in Tuxtla aankwamen. Door een taxi lieten we ons naar een hotel brengen. Tuxtla is een hele levendige stad, niet toeristisch maar wel heel veel mensen op straat: verkopers, schoenenpoetsers, slenteraars….

Kerkje in Tuxtla
schoenenpoetser in Tuxtla

Een taxi bracht ons de volgende morgen naar Chiapa de Corzo. Van hier hebben we een mooie boottocht gemaakt door de Sumidero kloof.

de Sumidero kloof
Net een Kerstboom
De Kerstboom van nabij
Krokodil op de oever
Plein in Chiapa de Corzo

In San Cristobal, de volgende bestemming, leek alsof er een grote airco aanstond. We kwamen er vroeg in de ochtend aan en het was er koud. De stad ligt op ruim 2100 meter boven de zeespiegel. Deze kou waren we niet meer gewend. Het hotel bracht geen oplossing, de dikke muren hielden de kou goed vast.
Gelukkig kwam de zon door waardoor het een stuk aangenamer werd. San Cristobal is een heel bijzonder stadje met een enorme kleurrijke markt. In de straten lopen veel toeristen en hippies, op de markt wordt voornamelijk verkocht en gekocht door indianen. Toen we de markt met z’n vele straatjes uitliepen waren we wat gedesoriënteerd maar ook hongerig. We doken een overvol restaurant binnen waar we aan de bar met uitzicht op de keuken nog een plaatsje konden vinden. Wat een productie! Vele Mexicaanse specialiteiten werden er in rap tempo in elkaar gezet en het was nog lekker ook.
De tweede dag hebben we een Free Walking toer gemaakt. De zon liet zich echter niet zien waarop ik het zo verschrikkelijk koud kreeg dat ik besloot af te haken. Een heet bad in het hotel heeft mij weer enigszins op temperatuur gebracht.
Marja heeft de toer wel afgemaakt en is door de gids uitgebreid geïnformeerd over het leven in de stad. De gids kocht op de markt onbekende vruchten en liet ze proeven. Op de Indiaanse kunstmarkt verzocht hij bij het kopen van producten niet af te dingen. Het is echt handarbeid en de prijzen zijn al minimaal.
De Indiaanse bevolking wordt nog steeds achtergesteld. De horeca en winkels worden beheerd door veel Amerikanen en ook wel Europeanen, de vele straatverkopers, schoonmakers en bedelaars zijn allemaal inheemsen, veel kinderen

Museum in San Cristobal
San Cristobal

‘s Nachts werd Marja ziek, een flinke buikgriep. In de loop van de volgende dag ging het wat beter maar de nacht erop kreeg ik het te pakken. Ik zal jullie de details onthouden maar ik heb in korte tijd nog nooit zoveel vocht verloren. Ook de kou deed er geen goed aan
Marja heeft bij de apotheek een paardenmiddel gekocht. Toen deze in het begin van de middag leek te helpen besloten we de stad te verlaten om naar een warmer oord af te zakken. Echter na 10 minuten richting het busstation gelopen te hebben dook ik al weer een volgend hotel in.
De volgende dag ging het wat beter waarop naar Palenque besloten te gaan.

Chiapas is niet geheel veilig. Er zijn veel protesten en ook vinden vooral ’s nachts overvallen op bussen plaats. Er zijn twee wegen die van San Cristobal naar Palenque leiden, een lange veilige route en een veel kortere risicovolle. We besloten toch de kortere te nemen.
En ja hoor, halverwege werd ons busje gedwongen te stoppen, een band met spijkers was over de weg gelegd. Opvallend was hoe gelaten de medepassagiers het voorval gadesloegen. Gelukkig ging het hier alleen om een protest.
Bij Palenque zijn prachtige restanten van een Maya stad te bewonderen. Uit luchtfoto’s blijkt dat nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke stad door het oerwoud wordt overwoekerd.
Iedere inspanning moest ik echter nog steeds compenseren met een paar uur slaap. Dit heeft een paar dagen geduurd.

Palenque
’n meter of 15 door een auqaduct gelopen, hier kom ik aan de andere kant met natte voeten weer naar buiten.
Ons onderkomen bij Palengue

Met een Duits stel zijn we naar Frontera Corozal gegaan. Ook hier zijn, na een boottocht op de rivier, opgravingen te bewonderen.

Op weg naar de Mayastad nabij Frontera Corozal

Chiapas heeft ook een mooi meren gebied. Dit was de laatste bestemming op het lijstje van Marja. We hadden het kunnen weten, de meren liggen op zo’n 1500 meter hoogte, het was er dus koud. Het natte weer deed hier nog een schepje bovenop.
Op zoek naar wat warmte zagen we achter in een klein restaurantje een houtvuur branden. We mochten ons bij het vuur opwarmen terwijl Marja chocolademelk dronk van verse cacaobonen.
We konden Guatemala bezoeken. Een paar honderd meter mag het dorpje net aan de andere kant van de grens worden ingelopen.
Onze geplande wandeling door de bergen kon helaas geen doorgang vinden. Vanwege de vele regenval waren de paden onbegaanbaar en afgesloten.

Lago Tziscao
Bij dit houtvuur mochten wij ons opwarmen en werd chocolademelk voor Marja gemaakt

Een Tuk Tuk, 6 collectivo’s en een taxi hebben ons uiteindelijk in één dag naar de boot terug gebracht, een tocht door een prachtig berglandschap. Onderweg nog heerlijk gegeten in een Mercado.
Ondanks de lichamelijke ongemakken kijken we terug op een hele leuke trip.

Het wachten is nu op een goed weergat om verder te varen. De Golf van Tehuantepec moet over gestoken worden, een golf berucht vanwege zijn stormachtige winden.

Volgende week lijkt er een gaatje te zijn.

Onze 12 daagse tocht

12 reacties

 1. Hallo wereldreizigers, ziet er allemaal mooi uit.
  Ik ben jaloers op jullie.
  Maarja, ik vind het leuk voor jullie en maak er nog veel meer van die mooie verhalen en niet vergeten de wereldreis.
  Ik droom er alleen maar van al jaren.
  Nog heel plezier en blijf ook gezond samen.
  Groetjes

 2. Geweldig, wat een reis, wat een ervaring, wat een indrukken. Ik volg jullie route in detail en lees jullie reiservaring met veel belangstelling en bewondering. Respect voor jullie doorzetting. Ik zie uit naar het vervolg.
  Behouden vaart!!
  Hartelijke groet, Jelto

 3. Wat een indrukwekkende trip, en mooi dat wij er op afstand deelgenoot van mogen zijn.
  Na 12 dagen “landrot” zijn ( jullie worden misselijk op het land, nou, dat is bij mij anders 🙂 nu weer verder met de boot. Behouden vaart.

  Groeten van ons.

 4. wat een feest weer om jullie belevenissen te lezen en voor mijn gevoel de reis mee te maken. Wat een ervaring, wat een indrukken. Prachtige foto’s weer!! .
  Ben benieuwd naar de volgende fase ( hopelijk met een mooie wind)
  Behouden vaart!!

  Hans&Angela

 5. wat een mooie belevenis weer. Mijn dochter Ayla was in november en december oa in dezelfde plaatsen in Mexico, wat een prachtig land. Geniet weer van volgende trips die jullie gaan maken hier. En behouden vaart voor de volgende etappe

 6. Hi Henk & Marja,

  Wat leuk om te lezen dat jullie nu in Mexico zijn. Wij zijn daar ook geweest afgelopen oktober en hebben een soortgelijke ervaring gehad onderweg naar Palenque, een corrupte politieagent vroeg ons 2000 pesos (€85) te betalen omdat wij geen kentekenbewijs van onze huur(!)auto konden overhandigen.

  Op dit incident na is het een prachtig lang met veel cultuur en heerlijk eten. Veel plezier, ook samen met Merel, Rob en Elin en pas goed op elkaar!

  Veel liefs, Sharon

 7. Beste Marja en Henk,

  Wat leuk om een samenvatting van jullie trip in Chiapas (en meer!) te zien! We hebben elkaar kort ontmoet in Frontera Corozal, ik was ook met mijn vriend op reis in Mexico. Inmiddels ben ik net weer “thuis” in Nederland, na 6 maanden, en vond ik jullie business card. Hopelijk hebben jullie nog een mooie tijd op jullie reis, en geniet nog verder van Mexico! Ik mis het nu al 🙂

 8. Hi pap en Marja,

  Mooi blog weer. Die krokodil! Daar moet ik nog even aan wennen hoor haha.

  Tot over een paar weekies in Mexico!

  Groetjessss Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *