30 mei 2017 Scheveningen – Gravelin

30 mei 2017
We liggen nu in in Gravelin (Frankrijk). We zijn hier gisteren aangekomen.
Het afscheid in Scheveningen was geweldig, vele familieleden en vrienden deden ons uitgeleide. Tot op de punt van de pieren werden we uitgezwaaid.
De start kon niet beter, schitterend weer, gunstige wind, alleen de stroom hadden we tegen. In Stellendam hebben we aangemeerd bij de zeezijde van de sluis. In de kajuit van de boot naast ons lag het blad Zeilen opengeslagen op “ons artikel” De heren aan boord hadden het er vlak voor onze aankomst nog over gehad dat een dergelijk avontuur niets voor hen zou zijn.
De volgende morgen zijn we al vroeg vertrokken naar Vlissingen. Wederom schitterend weer, gunstige wind en met nu wel de stroom in de rug.
In Vlissingen hebben we afgemeerd in de Michiel de Ruyter haven. Marije kwam met Theodoor aan boord om nog ’n keer afscheid te nemen. Later kwam ook Lisa, dochter van Marja, aan boord. We zouden haar van hier naar Oostende brengen. In Oostende lag de Artemis, ’n tallship waarmee ze vervolgens naar Kiel zou varen.
De volgende morgen lagen we vast in de haven, we waren te laat en konden niet meer over de drempel. We vertrokken hierdoor pas rond het middaguur waardoor we de gehele tocht naar Catzand de stroom tegen hadden. Even dachten we dat we wel voortgang maakte maar Henk noteerde om 15:00 uur de zelfde boei als die hij 2 uur eerder had genoteerd. We waren enige mijlen teruggezet. Toen toch maar de motor bij gezet.
De volgende dag naar Oostende ging beter, we mochten er de boot aan de Artemis vastleggen. In Oostende was een soort “mini Sail” aan de gang. Henk kwam op de Artemis ’n oude buurman tegen en op de sleepboot de “de Elbe” ’n collega. Hij heeft ons ons rondgeleid over de boot.
Gisterochtend afscheid genomen van Lisa. Wij zijn vertrokken met bestemming Duinkerke maar de tocht verliep zo voorspoedig dat we besloten naar Calais door te varen. Doordat zowel de wind als de stroom tegen gingen werken, werd Calais niet haalbaar. Op de kaart zagen we wel ’n heel dun streepje door een groen gebied (droogvallend bij laag water) naar het plaatje Gravelin. Op de kaart was hier was ook een jachthaven getekend. We hebben de Pilot er bij gepakt en hierin staat dat het mogenlijk is om de haven alleen rond hoogwater te bereiken. Hoog water was het over 2 uur, ongeveer de tijd die we nodig hadden om er te komen.
Gravelin is ’n slaperig vestingstadje, de haven bij laag water ’n modderige poel. Toch besloten we er ’n dag langer te blijven. We hebben vandaag ’n lange wandeling gemaakt.

Kanaal richting Gravelines bij laag water
Dina Helena bijna op het droge

Morgen willen we naar Dover oversteken

Een reactie

  1. Ha Henk en Marja,

    Fantastisch dat jullie onderweg zijn. Ik wens jullie heel veel plezier op je reis. Mocht je (wellicht op weg naar Brazilie) ooit in Caribische wateren vertoeven, je weet op welk eiland ik zit. Ik zou het super vinden om jullie hier te ontmoeten.
    Alle geluk en wijsheid en liefde en voorspoed voor jullie. Ik volg jullie op de voet.
    Liefs
    Sylvia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *