30 juli 2017 A Coruna – Muros

27 juli 2017
We hebben gisteren het anker bij Finisterre laten zakken. Finisterre, het einde van de oude wereld en de plaats waar vele Compostella wandelaars hun schoenen in zee dumpen.
Al de hele ochtend regent het licht, zo´n vieze druilerig miezerige regen. We zijn vandaag nog niet van boord geweest. Hebben de boot van binnen een schoonmaakbeurt gegeven. Vanmiddag gaan we een wandeling naar de kaap maken.

Henk in gesprek met pelgrim uit Parijs.

In A Coruna zijn we 3 dagen gebleven. A Coruna wordt door bijna alle west Europese wereldzeilers aangedaan. Het is voor velen de eerste grote oversteek, of vanuit Engeland (4 tot 5 dagen) of vanuit Bretagne (’n dag of 3). Noorse, Zweedse, Deense, Engelse, Franse, Duitse en Nederlandse vlaggen wapperen op de achterstevens van de afgemeerde boten.
‘N Nederlandse vlag hoeft echter nog niet te betekenen dat dat we met landgenoten te maken hebben. Vele Franse en Spaanse booteigenaren varen onder Nederlandse vlag. Dit heeft met financiële aspecten en bureaucratische rompslomp te maken van de betreffende landen.
A Coruna is een heel gezellige stad, heel druk maar opvallend: geen Aziatische toeristen, überhaupt nauwelijks toeristen van buiten Spanje. We hebben de stad 2 dagen te voet doorkruist en de oudste nog werkende vuurtoren beklommen, de uit de Romeinse tijd daterende “Torre de Hercules”

Torre de Hercules

’s avonds na 9 uur komt de stad nog meer tot leven. In de vele kleine straatjes met honderden restaurants wandelen duizenden mensen op zoek naar een tafeltje om te eten. (in Spanje eten ze na etenstijd). Het heeft ons heel wat moeite gekost een tafel te vinden.

Na A Coruna zijn we naar Porto de Corme gevaren en vandaar naar Camarinas. In beide ria’s hebben we 2 nachten geankerd. In Camarinas waren we, na een lange wandeling langs de kust door de natuur naar de Cabo Vilano en zijn vuurtoren, bijna onze bijboot kwijt. De boot ging er vandoor net toen we terug aan boord waren. Dit werd gelukkig op tijd gezien door een plaatselijke zeilinstructeur Hij pikte onze boot op, net voordat deze tegen een kademuur zou belanden.

Cabo Villano

30 juli 2017
We liggen nu al weer een paar dagen voor anker bij Muros. Hier lagen tot vanochtend Peter en Jacqueline van de Elisabeth ook. We hebben ze afgelopen 1 april ontmoet op de vertrekkersdag in Enkhuizen.
Vandaag zijn we met de bus naar Santiago de Compostella geweest. Een leuke stad met twee gezichten. Druk was het met wandelaars en toeristen rond de kathedraal, gezellig Spaans in de straatjes er omheen.

Kathedraal van Santiago deCompostella

 

18 reacties

 1. Lijkt me fantastisch om op zo’n plaats te zijn waar iedere wandelaar van de camina wil eindigen. Prachtig. Bijzondere sfeer ook omdat iedere wandelaar zijn eigen verhaal heeft. Maar dat heeft iedere wereldzeiler ook. Leuk he om al die verschillende mensen te ontmoeten. Geniet ze. Liefs Sylvia

 2. Marja, Geweldig dat jullie dit doen. Heel veel plezier beiden en een super reis gewenst, tot wederhoren.
  groet van een oude volleyballmaatje.
  Anja Stuifbergen

 3. hi marja, hi henk,
  fijn dat jullie noord-spanje zo goed gezien hebben, en ook nog goed weer! prachtig gebied met leuke stadjes en heel, heel lekker eten. de “zamburinas a la plancha” (zeg maar coquille st jacques van de hete plaat) al gegeten? ik had deze aangeraden. jullie gaan nu richting canarische eilanden of volgen jullie nog de kust tot zuid-portugal? behouden vaart en als je de bijboot vastlegt, controleer de knoop drie keer!
  hou zee!
  eric

 4. Hallo Marja en Henk,

  Wat leuk om jullie avonturen via jullie blog te volgen! Jullie hebben al heel wat mooie plaatsen bezocht en ook al de nodige sensatie op het water meegemaakt. Al doende leren jullie nog steeds bij en wordt het vertrouwen groter.

  Wij wensen jullie hele fijne dagen met de kinderen toe.
  Wie weet matchen onze reisschema’s en zien we jullie nog op Tenerife of La Palma.

  Groetjes,
  André en Rudy

 5. Fijn dat het jullie goed gaat!! En dat jullie zoveel moois zien. Geweldig! En leuk om het op deze manier mee te beleven. Liefs uit Apeldoorn

 6. Hoi Henk en Marja, wat leuk om zo jullie avonturen mee te beleven. Goede voortzetting van de reis en blijf allert! Veel liefs uit het koude Limburg, Astrid

 7. Hallo Henk en Marja,
  Ik vind het fantastisch, jullie wedervaren mee te mogen maken. En leuk jullie relaas mbt Santiago de Compostella te lezen! Let op je bijbootjes en het getij, maar dat doen jullie zeker!
  Willem Hali, harteliojke groeten aan jullie allebei!

 8. Beste Henk en Marja,
  We hebben jullie reisverslagen totnutoe met veel interesse gelezen. Wat een avontuur en wat zal het jullie een enorme rijkdom aan belevenissen brengen. Dat laat zich in niets vergelijken met het Zuid-Hollandse Lisse achter de duinen aan de Noordzee…..Dit zijn de ware zeeavonturen!

  We blijven jullie volgen en wensen jullie een behouden vaart,

  Groetjes
  Wim & Ria (van nr. 16)

 9. Hallo Henk en Marja, hoe gaat het met jullie. Zo te zien gaat het uitstekend. Ik vlogen jullie nog steeds en ik zie dat jullie nu in Spanje zijn aangekomen. Nog veel plezier in Spanje en nog behouden vaart. Gr.Ton en van Sonja.

 10. Hola wereldreizigers, ik volg al jullie zeemijlen op de voet. Wat een geweldige reis al!
  Groeten vanuit een doodstil Total kantoor. Uit een ver grijs verleden van je. Goede vaart!
  Rene.

 11. Beste Marja en Henk

  We volgen de reis.
  Jullie ankeren veel op beschutte plekken , maar is er daar niet veel golf beweging?
  Je zit tenslotte aan de oceaan en vaak westen wind.
  Ons bootje ligt nu in Loosdrecht vandaag gaan we weer.
  Hier het weer zeer wisselvallig , bij jullie volgens mij wel redelijk.
  Goede reis verder we volgen de blog.

  groetjes Martien en Wil

  1. Leuk dat jullie ons volgen. Met het ankeren hebben we vooral last van de zwel vanuit de oceaan, niet zozeer van de wind.
   Drinkwater halen wij vaak uit de strand douches. Als je zo lang wil reizen worden havens te kostbaar.
   De sfeer onder de ankeraars is heel gemoedelijk. Je leest hier meer over in ons volgende verhaal.
   Goede vaart,

   groetjes, Marja en Henk

 12. Hoi Henk en Marja
  Prachtige reis zijn jullie aan het maken – geniet ervan, elke dag is een kadootje!
  Wens jullie een behouden vaart!
  Willemien (Faversham Creek!) of anders Ramsgate?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *