3 juli 2017 Bretagne en oversteek naar Noord Spanje

Nog ´n kleine 100 NM te gaan naar de kust van noord Spanje. Het doel is Ribadesella en hopen daar in de loop van morgen aan te komen. Gisterochtend zijn we vertrokken uit Pornichet, bij de monding van de Loire. We hebben er nu 165 NM opzitten.

Na de Vilaine, al weer een week geleden, zijn we naar de Golve de Morbian gezeild . Daar hebben we de eerste 2 nachten geankerd bij het eilandje D’Arz
De eerste avond hebben we voor een eerste verkenning wat gewandeld over het eilandje. Het begon al te schemeren toen we terug kwamen bij onze bijboot op het strandje waar wij hem ´n paar uur eerder hadden achtergelaten.
Op een bankje zat een ouder echtpaar. Ze leken te genieten van het uitzicht. Marja herkende hen, “het zijn die Engelsen, ze zijn vanmiddag te gelijkertijd met ons de Golf binnengevaren, dat echtpaar met die witte hoedjes
Wij hebben onze bijboot naar het water gedragen en net dat we wilden instappen kwam het echtpaar in beweging. Ze liepen rustig onze kant uit.
“Zijn jullie van die donkere  blauwe zeilboot?”  Na enig wijzen konden wij beamen dat wij inderdaad van die boot waren.
“kunnen wij met jullie meevaren, naar de boot met die groene bies, de boot die achter jullie ligt?”
Ze waren net terug van een hapje eten op het eiland. Aangekomen op het strand bleek dat hun bijboot inmiddels zover was opgenomen door de vloed dat ze er niet meer bij konden. Ook lag de boot op slot aan een ring op de bodem van het water. Ze alleen naar hun bijboot brengen was dus geen optie.
De man had zich verrekend, waarschijnlijk in de tabel eb voor vloed aangezien.
Toen we hen vroegen wat ze hadden gedaan als wij niet langs waren gekomen antwoorden ze, “gewoon, wachten, op het bankje tot morgenochtend”
Helaas wilde onze buitenboordmotor niet starten dus moest het hele eind, zo’n 200 meter, met 4 personen aan boord worden geroeid. Onderweg bood de man aan om onze motor bij hem aan boord na te kijken.
Het echtpaar, dik in de 70, had al de hele wereld overgezeild. Een misrekening zoals vanavond door de man, kan dus iedereen overkomen, zelfs mensen met zoveel ervaring.
De man heeft de motor weer aan de praat gekregen, net voordat het begon te regenen, ’n bui die de hele nacht heeft geduurd. Je zal maar de hele nacht op een bankje moeten zitten, wachtend totdat je bij je bootje kunt komen.
De volgende mogen hebben we de man naar zijn bijbootje gebracht

Het bankje waarop het Engelse echtpaar zat met op de achtergrond de Dina Helena

De 2e dag hebben we een flinke wandeling over het eiland gemaakt. Dag 3 stond in het teken van een bezoek aan de stad Vannes, een stad met veel middeleeuwse monumenten.
Van hier zijn we teruggevaren naar de monding van de Golve de Morbian en hebben daar de laatste nacht op het anker doorgebracht, een onrustige nacht omdat het anker leek te kruien. De monding was als een snel stromende rivier, om ons heen werd er dan ook volop wildwater gekanood.
We zijn vervolgens naar Pornichet, aan de monding van de Loire, gevaren, ’n heerlijke zeildag. Hier kwam Pierrette, een kennis van Henk op bezoek.

De tocht naar Spanje is tot nu toe rustig verlopen.  Wel hadden we in de aardedonkere nacht ook nog te maken met met mist. De duisternis werd enigszins opgelicht door  fluoriderend plankton in het boeg water en in het kielzog. Plotseling kregen we via de marifoon een oproep van een mede zeiler, of we hem wel hadden gezien. Dat hadden we niet maar volgens de AIS was hij nog best een eindje van ons vandaan.
Marja kreeg vanochtend  tijdens haar “wacht” bezoek van een grote groep dolfijnen die met de boot leken te spelen.

De eerste 120 NM konden worden gezeild maar in de loop van de ochtend moest de motor worden bijgezet. Een rustige, zonnige dag op een spiegelgladde oceaan. Pas tegen ’n uur of 4 kwam er weer wat wind opzetten. Op dit moment, 19:15 uur, doet de ruim 10 knopen wind de Dina Helena met zo’n 4 knopen door het water glijden.
Prachtige luchten, 4000 meter diep hier, lange trage deining: een echt oceaan gevoel. Tot nu toe valt het best mee, de oversteek van de beruchte Golf van Biskaje

5 juli
Gisteren zijn we om ’n uur of 12, na 50 uur varen, in Ribadesella aangekomen. Beide zaten we er behoorlijk doorheen. De laatste nacht liet de Golf van Biskaje zich namelijk wel van zijn ware kant zien. Uit voorzorg hadden we al een eerste rif in het zeil gestoken. Om ’n uur of 11, vlak voordat het donker werd, moest ook het tweede rif erin. Dat was maar goed ook, de wind wakkerde flink aan met uitschieters naar 24 knopen. Meters hoge golven deden de boot onaangenaam alle kanten uit bewegen maar met de gekozen zeilvoering hield zij zich uitstekend. Een prachtige sterrenhemel en mooie weerschijn van de maan op het water maakte een hoop goed.
Land in zicht…… eerst een kust die leek op die van Engeland met erboven een wolkendek. Maar boven dit wolkendek toornde zich echter ook hele hoge bergen, de Picos D’Europa, bergen tot wel 2700 meter hoog. Vanuit zee prachtig om te zien.

De noord Spaanse kust

Ribadesella is echt een heel leuk typisch Spaans plaatsje, met kleine straatjes en mooie mooie huizen met bloemrijke tuinen, ’n aanrader. We liggen hier voor 20 euro per nacht, ruim de helft goedkoper dan in Engeland en Frankrijk. We zijn van plan hier nog ’n aantal dagen te blijven.

Ribadesella

 

20 reacties

 1. Yes ik ben de eerste 🙂
  Mooie avonturen! Asturias is fantastisch en nog redelijk onontdekt. Neem vooral de tijd om daarvan te genieten!
  Groet!
  Wout
  En een hartelijke groet van Lynn!

 2. Wat een verhaal met de Engelse zeevaarders. Gelukkig dat jullie hen de helpende hand konden bieden.

  Het gaat wel vlot zo. Wij waren kort jullie positie kwijt na Pornichet en dachten even aan mogelijke pech, doch integendeel dus, het gaat lekker, mooi zo.

  Dirk Jan is momenteel in de buurt van Lacanau (surfen etc.) en heeft jullie deze week dus denkbeeldig voorbij zien varen.

  Geweldig die dolfijnen overigens.

  Een goede vaart maar weer ga lekker verder met genieten.

  Groet,

  Cees en Marijke

 3. Mooi verhaal.voelt alsof ik het meemaak.
  Veel plezier verder en succes met de volgende avonturen
  ik wacht ze af.

  Groet van Sione, kids en ik zelf

 4. Dank weer voor jullie mooie beschrijvingen. Berucht watertje overgevaren. Daar heb je vast de weerberichten goed voor geraadpleegd voor je op pad ging, maar dan nog bleek maar weer de onberekenbaarheid in die Golf. Geniet ze!
  Liefs Sylvia

 5. Wat een avontuur. En díe dolfijnen, geweldig! Nu lekker bijkomen in Ribadesella. Mucho gusto. A la proxima ves. Cordiales saludos Suzanne

 6. Wat ontzettend mooi om te lezen, fantastisch met de foto’s en filmpje!

  Ben wel benieuwd wie nu de kapitein is op jullie schip….best spannende momenten!

  Lieve groet uit een zonnig Amersfoort

  1. We zijn bij toerbeurt kapitein. Daar zijn echter geen afspraken over gemaakt……… met alle gevolgen van dien.
   Nee hoor, alles gaat in goed overleg.
   Hoe gaat het met je moeder?

 7. Wat een prachtige beelden en een geweldig avontuur. Nooit geweten dat dolfijnen zo dichtbij de boot zouden komen, erg leuk om van mee te genieten. Best spannend met dat bootje en de motor en de 24 knopen, jullie zijn er wel tegen opgewassen samen!!! Sterk team!
  Groet Ben en Jose

 8. Hoi Henk en Marja,

  Dat gaat goed zo, mooie tocht en leuke verslagen,
  Leuk om jullie reis zo te kunnen volgen!
  Werkt de windvaan (en de rest) naar behoren?

  Gr rob

 9. Henk, Marja,
  Wij leven met jullie mee. Bedankt voor het mooi filmtje.

  Vella
  PS: Ik dacht dat de bedoeling was om riffen te ontwijken!

 10. Haha ik ben niet de eerste, maar leuk die video van de Dolfijnen 🙂
  De foto’s zien er ook erg mooi uit (al zijn ze wat klein om de echt goed te zien).
  Leuk dat jullie alle kleine dorpjes en steden aan de kust aan het verkennen zijn. Die zijn namelijk zoooo mooi, maar dat hadden jullie al gemerkt. Ik zie dat jullie nu in Gijon zijn. Wat vinden jullie er van? Ik vind het oude gedeelte wel mooi, helemaal bij zonsopgang of ondergang. Tijdens mijn wandeltocht naar Santiago vond ik het wel enorm druk zo’n grote stad. Hebben jullie daar ook moeite mee?
  Kunnen jullie al een paar woorden Spaans?
  Verderop op jullie toch is Luarca zeker aan te raden. En dan bij de haven/ visafslag gaan zitten om te kijken hoe oma’s en opa’s met hun kleinkinderen aan het vissen zijn 😉

  Groetjes,
  Wanda

 11. Hallo Henk en Marja,
  Een leuke ervaring is dit alles wat jullie doen. Ik vind de reisverhalen van jullie ook uitzonderlijk interessant. Ik vind het leuk om jullie dan ook te volgen. Dan zie ik de plaatsen die jullie aandoen en zoek deze op en kijk wat er aan historische en culturele oude stadscentrum er zijn . Ik wens jullie nog heel veel bekijks en een zeer behouden vaart.
  Groetjes van Ton en Sonja

 12. Beste Henk en Marja,

  Het is heel leuk om jullie te volgen. Ik heb helemaal geen vaar-ervaring en kan me niet voorstellen dat je nog geniet met meters hoge golven.
  Groet,
  Alfred

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *