September 2023 – Makemo (Frans Polynesie)

Al ruim een maand liggen we aan de betonnen pier bij het dorpje Pouheva op het atol Makemo, wachtend op een weergat om maar de 500 mijl noordelijker gelegen Markiezen te varen. Een week of drie geleden was er zo’ n “weather window” maar daar hebben we helaas geen gebruik van gemaakt. Inmiddels dringt de tijd, eind oktober moet de boot op Hiva-Oa het water uit en we hebben al tickets om 5 dagen later naar Europa te vliegen.
Harde wind uit het oosten in combinatie met een onstuimige zee belemmerd ons de oversteek te wagen.
Vervelen doen we ons echter niet, er liggen hier een 6 tal boten aangemeerd waarmee we een leuk contact hebben. Af en toe gaan we met een aantal zeilers in het enige restaurantje uit eten (de menukaart bestaat uit steak of kip met friet). We hebben ons vouwfietsje tevoorschijn gehaald waarmee vooral Marja af en toe een heen en weertje over het eiland maakt.
We hebben beide onze verjaardag hier gevierd.

Tijdens een van de fietstochtjes spotte Marja een walvis met kind

Op een van de boten woont een Belgische huisarts die op het atol voor drie maanden zijn beroep uitoefent. Hij heeft bij mij al twee keer vreemde bulten doorgeprikt. Marja heeft er ook regelmatig last van die we zelf behandelen. We zien op het atol veel mensen met met verband op de benen.

Onze Belgische vrienden van de Breakaway zullen minder goede herinneringen aan hun verblijf op Makemo overhouden. Zij lagen aan onze boot afgemeerd maar vanwege de komst van een bevoorradingsschip zijn ze, om ruimte te maken, gaan ankeren. Onze boot hebben we wat meer naar voren verhaald zodat we aan de kade konden blijven.
Nadat het schip vertrokken was zijn zij op de ankerplaats gebleven waarvan zij later spijt hebben gekregen. Op een avond stak er uit het niets een heel harde wind op uit een richting die geen bescherming bood. Heel snel bouwde zich een hoge korte deining op, ook wij lagen behoorlijk te stuiteren aan de pier.
In het geweld raakte het roer van de Breakaway een koraalblok waardoor het afbrak. Yves kon nog wel het roer nog binnenboord halen maar er ontbrak een deel. Via de marifoon bracht hij ons van het gebeuren op de hoogte. We zijn direct naar het dorp gegaan waar we met zaklantarens de waterkant afspeurde op zoek naar het ontbrekende deel. Ondanks de grillige kust konden we Yves na een niet al te lange speurtocht mededelen dat we het gevonden hadden. Yves en Martha zijn nu druk bezig het roer weer in orde te maken. Hierbij worden ze gesteund door de plaatselijke bevolking.

De Dina Helena en er achter het bevoorradingsschip.
Overleden familieleden worden vaak in de tuin begraven.
Muren van multiplex en daken van golfplaten, een typische woning hier.

Aan het eind van de 200 meterlange pier is een groot vierkant platform. De hele dag door zie je mensen met de elektrische fiets of met de auto de pier oprijden, omkeren op het platform en vervolgens de pier weer afrijden, sommigen wel meerdere keren per dag.
Vaak hebben ze een baby of hondje op schoot die ook van dit uitje mogen mee genieten.

Nadat het bevoorradingsschip is gearriveerd is er veel activiteit op het normaal lege platform.
Geduldig staan de mensen op hun bestelde producten te wachten.

Soms is er geen meel meer op het atol voorradig. De verrukkelijke verse koeken die wij ’s morgen voor bij de koffie kopen zijn dan niet meer verkrijgbaar.

We kregen te maken met een stank die steeds ondragelijker werd. Op de pier staan 2 afvalbakken maar daar leek het niet vandaan te komen. Er bleek aan de andere kant van de pier een dood varken te zijn aangespoeld. Het kadaver was al in een verre staat van ontbinding.
We hebben de politie er over ingelicht die even later met drie man sterk (het volledige korps) kwam opdraven. Geen van drieën wist er raad mee en vertrokken om hulp te halen. Een man van de reinigingsdienst heeft het kadaver uiteindelijk verwijderd door met zijn blote handen beest in de laadbak van zijn auto te slingeren. Hij en reed er vervolgens het hele dorp mee door, gevolgd door een grote zwerm vliegen.

Volgende week lijken de omstandigheden op zee iets te verbeteren waardoor we misschien de tocht naar de Markiezen kunnen aanvangen.

9 reacties

 1. Hi Henk en Marja,
  Ik stel jullie verslagen heel erg op prijs! Zeker met de foto’s, mogen we een beetje met jullie meereizen.
  Dit keer geen zeilverhaal, maar een beschrijving van het dagelijkse leven daar.
  Ik hoop dat jullie snel mogen vertrekken , om aan jullie tijdschema te voldoen.
  Groetjes,
  Willem

 2. Blijft toch ongelooflijk dat je vanaf een atol ver, ver weg berichten kunt plaatsen op FB en je blog, en we zo mee kunnen genieten van jullie reis. Lang leve internet!
  Hoop dat de overtocht naar het volgende eiland een beetje soepeltjes verloopt en fijn dat jullie ergens in November weer in Nederland zijn.
  Goeie reis en tot snel!

  Karin Gremmee

 3. Lieve Henk en Marja, wat een leuk verslag weer met die foto’s erbij zodat we er een voorstelling bij hebben
  Hoop dat de weersomstandigheden jullie gauw goed gezind gaan zijn, zodat jullie kunnen afvaren.
  Wens jullie behouden vaart.
  Kijk alweer uit naar jullie volgende verslag en belevenissen.
  Liefs van ons
  Menno en Carnique

 4. Hallo Henk en Marja,beetje laat maar alsnog gefeliciteerd. We hopen dat het weer snel verbeterd zodat jullie je reis kunnen vervolgen.Jullie verhalen worden zeer gewaardeerd.
  Tiny en Jan.

 5. Hé hoi, heerlijk om weer de even avonturen in het Franse Polynesie te lezen. Willen jullie de hartelijke groetjes doen van Jef en Marin aan Marta en Yves?
  Marin
  S/Y Amaryllis II
  Whangarei NZ

 6. Hoi Henk en Marja,

  Interessant en leuk weer wat over jullie reis te lezen. Hoop voor jullie dat het weer jullie gezind mag zijn.
  Vanmorgen stond er in zuid Nederland (Numansdorp) 6 bft, was voor mij al reden niet te gaan. Volg ook vooral je gevoel.
  Het allerbeste gewenst samen. Hoor graag van jullie.

  Groet
  Henk

  1. Hallo Marja en Henk,

   Heel bijzonder jullie belevenissen.
   Via Google Earth is goed te zien hoe het atol er uit ziet. In the middle of nowhere. Hopelijk kunnen jullie op tijd vertrekken om het vliegtuig te halen. Het beste gewenst samen en we horen weer van jullie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *