Maart 2019 – Buba’s droom

Beste volgers,

Zoals jullie in voorgaande blogs hebben kunnen lezen was Buba onze boatman in Gambia.
Buba werkt in de lodge voor €1,- per dag. De fooi van de toeristen die hij er rondvaart vullen soms zijn inkomsten wat aan. Als hij een goede dag heeft kan dit oplopen tot zo’n 5 tot 7 euro.
Verder verdient hij wat bij door voor de zeilers in de creek wat klusjes te verrichten zoals het bezorgen van brood, water en het regelen van een taxi.
Buba heeft ons meegenomen naar zijn huis alwaar we voor Gambiaanse begrippen vorstelijk werden ontvangen. Ook hebben we zijn geboortedorp bezocht waar zijn 2 kinderen, zijn zussen en zijn moeder wonen. Van het karige loon onderhoudt hij samen met zijn broer de familie.
Buba heeft een droom, een eigen boot waarmee hij toeristen door de kreken van Lamin kan varen. In de 5 weken dat wij in Gambia verbleven kwam hij hier iedere keer op terug. Met zijn salaris en het beetje fooi is deze droom echter onbereikbaar.
We hebben contact gehad met meerdere booteigenaren en inderdaad, deze mensen leiden een veel beter bestaan.
Tijdens de laatste avond in Gambia hebben we met Buba en zijn vrouw een plan besproken.
Wij lenen, niet geven, Buba het geld voor het kopen van de boot en voor het regelen van de benodigde vergunningen.
Buba moest wel eerst een businessplan opstellen: uitgaven, verwachte inkomsten en reserveringen voor onderhoud en terugbetaling van de lening. Ook moet hij een bankrekening openen waarop deze reserveringen kunnen worden geparkeerd. “dat heb ik nog nooit gehad, een bankrekening” was de reactie van Buba.
Inmiddels is het businessplan ontvangen, een bedrag van €1500,- is ruim voldoende om in september, wanneer het toeristenseizoen weer begint, te kunnen starten.
Beloofd is beloofd, wij gaan er nu voor zorgen dat Buba zijn startkapitaal ontvangt.
We beseffen dat er best wel wat risico aan verbonden is, maar ondanks dat we, mocht het mis lopen, we er geen boterham minder om zullen eten, zoeken wij mensen die bereid zijn om dit risico te delen d.m.v. crowdfunding.
Wat wij nu van jullie vragen is om een bedrag van €25,- of een veelvoud hiervan bij te dragen aan de lening voor Buba. Bij iedere terugbetaling van Buba  storten wij het bedrag aan jullie terug. De volgorde van terugbetaling wordt bepaald door loting. Besef wel dat het enige tijd kan duren voordat Buba zijn volledige schuld heeft afgelost.
Wanneer je ons wil helpen met het op een hoger niveau brengen van het leven van Buba en zijn familie stuur ons dan via “contact” op de site een berichtje met je naam en het bedrag (€25,- of een veelvoud) wat je wil  bijdragen.

Buba op het type boot waarmee we zijn droom waar kunnen maken

Alvast heel erg bedankt

8 reacties

 1. Beste Henk en Marja , dank voor jullie spannende reisverhalen .
  We genieten er elke keer van! Graag willen we een bijdrage van
  €50 doen om “Buba’s” droom waar te maken . We horen wel naar
  welke bank dit moet worden overgemaakt.

  Verder een goede reis en tot het volgende reisverslag .

  Hartelijke groet van Tiny en Jan.

 2. Ha Henk & Marja!

  Dit doen jullie niet ‘zomaar’ , dus moet het wel bijzonder zijn; ik help mee voor eu 100,-

  grtz,

  Evert

 3. Wij doen ook mee € 100,- ik hoor wel waar ik op moet betalen . Ik geniet enorm van jullie verhalen , echt top dat jullie zo reis durven te maken maar ook dat jullie zo open staan en veel vertrouwen hebben in de mensheid kunnen wij hier nog wat van leren.

 4. Hoi Henk en Marja,
  We zijn wat laat met het volgen van jullie blog.
  Maar je kunt ons ook inschrijven voor 50 euro.
  gr Martien en Wil Blom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *