December 2020 – Januari 2021 weer op pad langs de Chileense kust naar het noorden


Ruim 4 maanden zijn we in Nederland geweest. Natuurlijk was het hoogtepunt de kennismaking met onze kleinzoon Hugo. We hebben zelfs een dag op hem gepast, nu dat was best een zware klus.
We hebben heel veel wereldzeilers, die we de afgelopen 3 jaar hebben ontmoet, bezocht. Zeilers die klaar zijn met de reis of die net zo als wij vast zaten in Nederland. Walter en Roswita van de Aloma zijn bij ons op bezoek geweest.
We zijn een week met de kinderen op vakantie geweest in Bretagne. Onderweg  hebben Marja en ik voor het eerst samen gekampeerd, ook op de camping in Penestin waar ik vroeger vaak met het gezin kwam.
Meerdere keren zijn we door het land gereisd om voor Wouter en Lynn bestellingen af te leveren (zie www.archivestudio.nl). Zelfs een keer in het op dat moment eigenlijk verboden België.
Voor de wasmachine die we van de moeder van Marja gekregen hadden, hebben we een voorportaal gebouwd omdat deze niet in de caravan paste.
Onze terugvlucht naar Chili moest vanwege de gesloten grenzen iedere keer worden uitgesteld. Die tijd hebben we besteed met het bouwen van een veranda.
Verveeld hebben we ons zeker niet maar de winter was wel in aantocht. Met behulp van de eletrische dekens hadden we het misschien nog wel een tijdje kunnen volhouden. De kinderen vonden het al lang best, van hen mocht het nog wel even duren.
7 December lukte het uiteindelijk de reis naar Chili te maken. Onderweg in Madrid ontmoetten we 2 medezeilers, Herve van de Moez Avel en nog een Herve waarvan zijn boot vrijwel naast die van ons lag. We hadden hem nog niet eerder ontmoet. Omdat het vliegtuig van Santiago naar Valdivia was volgeboekt hebben we de nachtbus naar Valdivia genomen.

We vonden de Dina Helena in goede staat terug.  Twee weken waren nodig om haar en onszelf weer oceaan proef te maken. We mochten in Valdivia maar twee keer per week gedurende 3 uur de straat op. Via internet moest de toestemming geregeld worden.
Na het tijdrovende verplichte papierwerk konden we vertrekken.
 
22 december 2020
Na ruim 8 maanden onder vol tuig weer op zee, bestemming Bahia Coliumo (250 mijl naar het noorden), een baai waar we Peter met zijn Oka hopen te ontmoeten. Peter hebben we voor het laatst gezien in Buenos Aires, al weer meer dan een jaar geleden.
Vanmorgen zijn we uitgezwaaid door Mike en Angie van de Madrone en door Rita en Daniel van de Zwitserse boot Maramalda.
Het leekt nog even fout te gaan. We waren nog geen 20 minuten onderweg of er ging een alarmsignaal af. Motor direct uitgedaan en naar de oorzaak gezocht. Gelukkig viel de stroming in de rivier mee en stond er geen wind. De motor was erg heet, na zo’n korte tijd al. Te weinig koelvloeistof leek de oorzaak te zijn. Na dit aangevuld te hebben en nadat de motor wat afgekoeld was probeerden we opnieuw te starten. Echter zonder resultaat, de motor leek geen diesel te ontvangen. Ik zag ons weer terugkeren met behulp van ons 2.5 pk buitenboordmotortje. Op advies van Marja heb ik toch maar weer eens met de fietspomp de brandstofleidingen doorgeblazen, en met succes. Op de motor konden we de monding van de Valdivia rivier bereiken en de zee opvaren. Kort erop konden de zeilen het werk overnemen.
 
24 december
Vanmorgen vroeg in Coliumo aangekomen. Op het laatste stuk na was het een rustige tocht. Peter stond op zijn voordek ons op te wachten. Het is een mooie baai vol visboten.
Vanavond komt Peter bij ons het Kerstmaal gebruiken.
 
26 december
We zijn onderweg naar Bahia Quintero, wederom een tocht van zo’n 250 mijl.
Een grijze dikke massa nadert ons van achter. Wat zit erin, geen wind, veel wind? De massa komt zo snel dichterbij dat we ijlings de zeilvoering aanpassen. Van de zon was in enkele ogenblikken niets meer te zien.
De wind trekt wel wat aan  maar het valt uiteindelijk mee.
 
27 december
11.00 uur. We zijn inmiddels een dag verder maar de zon laat zich nog steeds niet zien. We hebben een koude vochtige nacht achter de rug. De wind is gisteravond volledig weggevallen waardoor we nu al 12 uur op de motor varen. De Oka is vlak bij ons.
 
1 januari 2021
Op  28 december zijn we aan het eind van de dag in Bahia Quintero aangekomen. Helaas heeft de motor het meest van de tijd het werk moeten doen.
Omdat de brandstofmeter voor de hoofdtank al behoorlijk in het rood stond had ik onderweg de pomp, om diesel uit de reserve tank over te pompen, aangezet. Helaas was ik vergeten de pomp op tijd weer af te zetten. In eerste instantie leek de schade mee te vallen maar bij het lichten van de vloerplanken bleek toch wel heel wat diesel door het in Brazilië gemaakte mangat te zijn overgestroomd. In een van de compartimenten stond wel 8 cm diesel. We hebben zoveel mogelijk brandstof gefilterd en in de te tank teruggedaan.
We liggen hier aan een mooring en mochten niet van boord. Eerst moesten we medisch getest worden. Na 24 uur kwamen er 2 mannen in witte pakken aan boord. Nadat alleen onze temperatuur was gemeten kregen we toestemming de boot te verlaten.
Quintero is een rommelig stadje, een stadje wat je in een land als Chili verwacht. Anders dan dat we de laatste tijd in Nederland gewend waren is dat hier de horeca open is. Wel staan er lange rijen voor de supermarkten. Deze proberen we dan ook zo veel mogelijk te vermijden door onze boodschappen in kleine winkels te doen.
We worden  geholpen door Alvero, een man uit Santiago die hier aan zijn boot werkt.
Gisteravond in de jachtclub het de familie van Marie Helena de jaarwisseling gevierd. Marie Helena is al heel lang getrouwd met de jachtclub. Haar leven staat in het teken van de club, zelfs haar 2 zonen (beide in de 30) zijn hier geboren.


Ons plan om langs de Chileense kust naar het noorden te zeilen hebben we gewijzigd. We hebben samen met Peter besloten Chili te verlaten en de tocht naar Ecuador over de oceaan voort te zetten. De wind langs de Chileense kust laat het te veel afweten. Ook zien we er tegenop om iedere keer weer het tijdrovende papierwerk te verrichten
De tocht naar Ecuador is ruim 2000 mijl en gaat een week of drie duren.

18 reacties

 1. Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar, Henk en Marja.
  Dat wordt een flink reisje, 2000 mijlen.
  Goede reis, en behouden vaart!

 2. Hoi reizigers,
  Vanmiddag keek ik toevallig in jullie logboek en zag geen update.
  Nu valt deze mail in de bus… toeval??
  Goed te lezen dat jullie weer onderweg zijn! Gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid en veilige reis!!
  Hans &Angela Beernink

 3. Marja en Henk
  Op de eerste plaats een Gelukkig en Gezond MMXXI.
  We hoeven jullie beiden geen avontuurlijk jaar te wensen.
  Daar zorgen jullie zelf wel voor.
  Altijd leuk de berichten te lezen.
  Volg die altijd met veel belangstelling.
  Denk nog best wel aan onze wintersportvakantie in
  Frankrijk.
  Missen jullie dat ook?
  Liefs
  Barry

 4. Jullie gaan iig spannend het nieuwe jaar in. Fijn om weer wat van jullie te horen.
  Ik wens jullie een behouden vaart en zie uit naar de verslagen.
  Hartelijke groet, Jelto

 5. Leuk blog! We vinden het wel spannend dat jullie straks 3 weken op open zee zijn. Doe voorzichtig!!
  Liefs, Hugo, Lynn & Wout

 6. Hallo Henk en Marja.
  Onze beste wensen voor een gezond en voorspoedig 2021. Leuk om weer wat van jullie te horen. Veel sukses met de overtocht.
  Tiny en Jan.

 7. Allereerst de allerbeste wensen voor 2021, dát hopelijk béter uitpakt dan het afgelopen jaar. En een veilige overtocht naar Ecuador, prachtig land. Erg leuk weer van jullie te horen. Op naar nieuwe avonturen. Veel plezier en groetjes van Suzanne

 8. Ha die Henk en Marja, behouden vaart gewenst in 2021! Uit jullie verhaal maak ik op dat jullie ook Peru aan stuurboord laten liggen. Wordt een hele ruk in een keer!! Veel succes onderweg!
  Rob Gremmee

 9. Goed te lezen dat jullie de Dina Helena in goede staat aantroffen in Valdivia. Jullie hebben al weer het nodige meegemaakt. Succes met de overtocht naar Ecuador. Het allerbeste gewenst, met mooie nieuwe belevenissen in 2021!
  Liefs Paul en Marjolijn

 10. Zat toevallig vandaag aan jullie te denken. Waar zouden ze zijn? Is het nog gelukt om in oktober terug te vliegen? Gelukkig zijn jullie met enig vertraging weer op weg. Hopelijk wordt het een mooi jaar waarin jullie weer veel mooie herinneringen gaan maken. Alle goed en take care .
  Lilian

 11. Hoi Henk en Marja,
  Fijn dat ik op de valreep jullie nog ontmoet heb en dat ik nu alweer jullie eerste verslag kan lezen. Ik ben blij dat jullie weer verder kunnen reizen met de Dina Helena.
  Voor jullie nog de beste wensen voor 2021 en een behouden, mooie vaart.
  Groetjes, ook van Anton, Carina

 12. Beste Henk en Marja.
  Wat goed om weer iets van jullie te horen.
  De allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Fijn dat jullie ons nog steeds deelgenoot maakt van jullie avonturen.
  Groet,
  Alfred

 13. Hallo zeebonken,

  Allereerst in alle opzichten een mooi en vooral ook een gezond (Coronavrij) 2021 toegewenst.
  Goede (smul) verhalen weer van jullie.
  Bijzonder dat jullie met elkaar ondermeer op de ons zo vertrouwde stek in Penestin (Le Loguy) zijn neergestreken. De genomen foto maakt ons weer blij. Inmiddels is het strand beter bereikbaar gemaakt d.m.v. een trap naar het strand, zoals op de foto is te zien, of is dit een ander gedeelte van het strand. Hebben jullie Maryvonne en Jean Claud nog ontmoet ? Aan La Rochefort en Terre hebben ook wij mooie herinneringen overgehouden.
  Welnu, wij wensen jullie een behouden vaart toe, vooral geen dieselolie vespillen en waakzaam blijven.

  Hartelijke groet,

  Cees en Marijke

 14. Beste Henk en Marja,
  Jullie nieuwe jaar is al weer met allerlei avonturen begonnen. We wensen jullie een veilig, mooi en avontuurlijk vervolg van jullie reis.
  We genieten elke keer van jullie verhalen. Zo komt het echt tot leven.
  Op naar de volgende blog.
  Hartelijke groet, Frank en Joukje

 15. Ik vond het superfijn dat jullie (zo lang) in Nederland waren. En nu het avontuur weer tegemoet… Een behouden vaart!
  Liefs, Marije

 16. Hoi Henk en Marja,

  Een nieuw jaar vol zeilavonturen en mooie plekken ontdekken is aangebroken.
  Veel plezier en een behouden vaart.

  Groet,
  Theodoor

 17. Allereerste nog de beste wensen voor dit nieuwe (zeil)jaar!
  We bewonderen jullie avontuurlijke instelling. De trip naar de boot was al een beetje spannend en nu onderweg naar Ecuador!
  We zijn benieuwd wat jullie nu weer allemaal mee gaan maken.
  Behouden vaart! Geniet ervan!

 18. Ha die Henk en Marja,
  Goed om te horen dat jullie je reis ondanks de corona toch weer voort hebben kunnen zetten.
  Wij wensen jullie weer heel veel avonturen en een goede gezondheid voor 2021!!!!
  Groeten,

  Rick en Paula

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *