December 2017 Graciosa Lanzarote

Na een heftige maar snelle tocht zijn we aangeland op Graciosa, een klein eilandje bij Lanzarote.
De tocht begon rustig maar tijdens de tweede dag en nacht deed een windkracht 6 de golven meters hoog opstuwen. Een niet in de windrichting staande oceaandeining maakte het leven aan boord er niet aangenamer op.  De boot echter gedroeg zich voorbeeldig, trok zich niet veel van het natuurgeweld aan en stoof met ruim 7 knopen door het water. Veel eerder dan gepland kwamen we in de vroege ochtend van 3 december op Graciosa aan.
Helaas was voor het roerblad van de windvaaninrichting het geweld te heftig, deze bleek na aankomst te zijn afgebroken. Het blijft tobben met het ding.

We hebben Marokko met gemengde gevoelens verlaten. Het is een schitterend land, meest vriendelijke mensen, veilig maar met enorme contrasten.
Overal lijkt er voedsel in overvloed Groente en fruit ligt in de souks hoog opgestapeld. Echter gedurende ons verblijf, niet ver van ons vandaan zijn er tijdens voedseluitdelingen 15 mensen omgekomen.
We stonden hier in Graciosa voor een gesloten supermarktje. Beide kregen we een “daar heb je er weer een” reactie, toen een tandeloze voorbijganger ons wees naar een wel open zijnde winkel. In Marokko gebeurde dit vrijwel nooit spontaan, zit er altijd wel iets achter. Een financiële bijdrage of een oom met een tapijtenwinkel waar we dan een kijkje moeten nemen. Deze man wees ons zonder bijbedoelingen naar een open zijnde supermarkt. Dat was voor ons weer even wennen.
Missen doen we “kijke kijke niet kopen” absoluut niet. Ook weer heerlijk om op de terrasjes in plaats van ‘n fles water, ‘n glas wijn te kunnen bestellen. We zijn weer terug in Europa!

Graciosa is een klein, kaal en vlak eilandje. In de vlakte rijzen ‘n 4 tal vulkanen op van 160 tot 260 meter boven de zeespiegel. De vlakte bestaat uit lavastenen en zand. Desondanks is Graciosa een schitterend eiland met een grote verscheidenheid aan kleuren.
De boot hebben we geankerd in een baai met uitzicht over Lanzarote.

In de baai bij Graciosa
Uitzicht op Lanzarote
Graciosa

We hebben veel gewandeld, twee vulkanen beklommen en ’n dag gefietst op gehuurde mountainbikes.

We liggen inmiddels in de haven van Arrecive, de hoofdstad van Lanzarote, een prima plek om te klussen aan de boot. De boot  behoeft tijdens een reis als deze een permanent onderhoud. Nu moesten 2 dekblokken  (voor de fokkeschoot} worden vervangen, blokken die er sinds 1989 niet meer zijn af geweest. Twee dagen zijn we bezig geweest om de ondingen van de boot los te krijgen. Zelfs de haakse slijper moest er aan te pas komen. We zijn wel 5 keer op en neer gefietst naar de ferriteria (ijzerhandel) voor nieuwe schijven voor de haakse slijper, voor langere bouten, moeren, ringen…… maar na veel bloed zweet en tranen zitten de nieuwe blokken op hun plaats!
We hebben nog een dagje met de buren van de Dayak (ook Nederlandse vertrekkers) met een huurautootje het noorden van Lanzarote verkend, een cactustuin en grotten bezocht. Vanaf Mirador del Rio hadden we een schitterend uitzicht over het door ons eerder bezochte eilandje La Graciosa.

grot op Lanzarote
Graciosa vanaf Mirador del Rio

16 december
We zijn vandaag naar de zuidkant van Lanzarote gezeild en liggen nu voor anker bij Playa Mujeres. Tot ‘n uur of 3 was het heerlijk zonnig zeilweer. Warm genoeg voor de korte broek en t-shirt  en net voldoende wind om de boot met een snelheid van een knoop of 4 door het water te laten glijden. Heerlijk om zo langs de kust van Lanzarote te varen
Jammer genoeg sloeg het weer om en begon het zelfs te regenen. De borrel kon, nadat het anker was gevallen, gelukkig weer op het achterdek plaatsvinden.

19 december
Als weer 2 dagen liggen we voor anker in de baai Playa Blanco, 2 mijlen van onze vorige ankerplek.
Het is schitterend weer. We genieten op ons achterdek van de zon, met uitzicht op Fuerteventura.
Langs de kust loopt een 9 km lange boulevard met honderden horecagelegenheden, grote hotels en appartementen complexen. Erbij gezegd moet worden dat er veel aandacht is besteed aan de uitvoering. Het heeft niet de massa-toeristische uitstraling van bijvoorbeeld de Algarve.  Veel groen en er is ook veel gebruik gemaakt van materialen uit de omgeving.
Morgen gaan we met een huurautootje naar het Parque Nacional de Timanfaya, een nog werkend vulkanisch gebied.
Daarna oversteken naar Fuerteventura alwaar we met zwager/broer Stef en familie oud en nieuw gaan vieren.

Ruiters bij laag water in de haven van Arrecive

 

 

 

 

 

16 reacties

 1. Hallo Henk en Marja, ik wens jullie een prettige kerstdagen toe en een goed oud en nieuwjaarsdag. En nog vele gezonde jaren gewenst en een heel goed 2018.
  En wij wensen jullie nog vele mooie zeemijlen in de toekomst.
  Groetjes van Sonja en van mij.

 2. Henk, Marja ,
  Geniet steeds weer van jullie verhalen en photo s . Veel plezier op de Canarische eilanden. Beter klimaatje dan hier. Zonnige feestdagen en gezelligheid met de familie en een goed 2018. Dikke kus

 3. Henk en Marja,

  Wij wensen jullie fijne kerstdagen een gezond en gelukkig nieuwjaar en een behouden vaart.

  Is de windvaan ook al weer gerepareerd?

  Groeten Helga en Ad Besseling

 4. Hallo Henk en Marja,

  Mooi verhaal weer en zeker ook de foto’s.

  Is de kerstboom ordelijk opgetuigd en snort de houtkachel gerieflijk ?

  Anders als alternatief maar een nep haardvuur op het computerscherm.

  Fijne feestdagen en een voorspoedig 2018 toegewenst, ook namens Marijke uiteraard.

  Behouden vaart !!!

  Hartelijke groet,

  Cees en Marijke

  1. Het is hier heerlijk zonnig, genieten in de zon op het achterdek.
   Heb zelfs een parasol gepland omdat het anders te warm is.
   2e kerstdag kennen ze hier niet, dus voor ons is Kerst al weer verleden tijd.
   Fijne 2e kerstdag voor jullie allen in het koude Nederland

 5. Hoi Henk en Marja, ik had nog niet eerder gereageerd maar volg jullie geregeld, lees de geweldige verhalen en zie de prachtige foto’s. Een super ervaring moet dit voor jullie zijn. Een gezellige jaarwisseling met de familie in Fuerteventura en veel geluk en alle goeds voor 2018.

  Hartelijke groet, Hans en Anneke

 6. gezellige jaarwisseling met Stef erbij. Alle goeds voor 2018 en behouden vaart voor het vervolg van jullie geweldige reis, lieve groeten van Suzanne

 7. Hoi Marja en Henk, het blijft leuk jullie avonturen te volgen. We wensen jullie een prachtig vervolg van jullie reis in 2018 toe in goeie gezondheid.

  Groet? André en Rudy

 8. Hallo Henk en Marja,
  IK wens julie vele veilige zeemijlen toe in 2018! Ik vind het lezen van julie verhalen schitterend.
  Willem&Maria

 9. Ha Henk en Marja,

  Het moet toch heerlijk zijn om zo in alle vrijheid op een prachtige boot over de woelige baren te varen. Wij hopen dat jullie ook in 2018 weer heel veel mooie ervaringen en ontmoetingen gaan hebben. Ongetwijfeld gaan wij daar weer veel van horen.
  Warme groet,

  Rick en Paula

 10. Hoi Henk en Marja,

  Heel veel nieuwe avonturen, ervaringen en belevenissen toegewenst in 2018. Wat jaloersmakend zijn jullie reizen toch!
  Goede vaart!

  Rene

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *