Augustus 2018 Horta – Graciosa

De wereld is klein. Twee jaar gelegen waren we in de Bruijnzeelhaven te Zaandam. Egenolf heeft ons daar geholpen met de installatie van de SSB Radio.
Aan boord van een andere boot was men duidelijk bezig met de voorbereidingen voor een lange reis. Op de vraag van Marja wanneer het vertrek gepland stond was het antwoord: “vanavond”
Stiekem was ik toch wel wat jaloers. Zij nu al, wij nog niet……..

In Horta lag de Agaath afgemeerd. Nadat we al een paar keer waren langsgekomen zei Marja, “Dit zijn toch die mensen die we in de Bruijnzeelhaven zijn tegengekomen, die mensen die op het punt stonden te vertrekken?” Marja bleek gelijk te hebben. Toen hadden ze een peuter aan boord, nu scharrelde er kleuter over het dek.
De Agaath is inmiddels op weg naar huis, wij zijn nog aan het begin van onze reis. Het was nu Donna van de Agaath die stiekem een beetje jaloers was.

Op een van de kadeschilderingen kwamen we de naam Egenolf (van de SSB radio) tegen. Hij bleek hier in 2008 te zijn geweest. We hebben hem een foto van zijn creatie gestuurd en kregen al vrij snel een reactie. Van zijn dochter had hij een paar dagen eerder al een foto ontvangen. Zij bleek ook in Horta te zijn, als opstapper aan boord van de “Folie Pour Deux”, een boot die we al een een aantal keren waren tegengekomen. De dochter had de 10 jaar oude schildering bijgewerkt.

Onze kadeschildering

In Horta wordt ieder jaar het “Semana do Mar” feest gevierd. Het feest begint met het naar de stad brengen van “Senhora da Guia”, de beschermheilige van de plaatselijke vissers. Het deed ons sterk denken aan de intocht van Sinterklaas.

Senhora da Guia wordt op een boot geladen nadat ze uit een kerk op de heuvel is gehaald
de vissers vloot van Horta begeleiden de Madonna
Senhora da Guia vaart vlak langs onze boot, ons kan niets meer gebeuren

Bijna 10 dagen hebben we geankerd in de baai van Praia op Graciosa, het op een na kleinste eiland van de Azoren.
Hier staat de tijd al een paar jaar stil. Toeristen zie je er vrijwel niet.
We hebben er een mooie wandelingen gemaakt, o.a.  naar de caldeira van Graciosa, een vulkanische krater die alleen door een tunnel te bereiken is. In de krater bevindt zich de Furna do Enxofre (zwavelgrot) met een indrukwekkend ondergronds meer.

Praia op Graciosa

Op 15 augustus wordt in Portugal “Maria ten hemelvoering” gevierd. Dit feest weerhoudt de bewoners van Praia er niet van om op deze avond stieren uit te dagen.
In het midden van de straat werden een 4 tal kooien geplaats. Een voor een werden de stieren uit hun kooi gehaald. Door een lijn om de nek hadden ze een bewegingsvrijheid van zo’n 50 meter in beide richtingen van de straat.
Het stoere mannelijk deel van de bevolking stond op straat, de vrouwen en kinderen sloegen het tafereel vanaf een veilige plaats gade.
De eerste twee runderen waren net makke schapen het rumoer om de beesten boos te maken had weinig effect. Vanaf onze veilige plek was het leuk te zien hoe de stoere mannen het op een lopen zetten wanneer de stier ook maar enige passen in hun richting deed.
De derde stier was een echte man. Die had er wel zin in om de heren op de (afgeschermde) horens te nemen. Helaas voor hem was het touw om zijn nek te kort en waren de mannen door de veilige afstand die ze innamen iedere keer ruim op tijd buiten zijn bereik.
Bij de laatste poging van de stier brak tot grote consternatie van het volk het touw. De stier was echter zo verrast door zijn plotselinge onbeperkte bewegingsvrijheid dat deze onmiddellijk de pas inhield. De twee delen van de lijn werden aan elkaar geknoopt waarna de stier naar zijn kooi werd teruggebracht.

vanuit pickup wordt drank en broodjes aangeboden
Varken aan het spit boven badkuip, draaing gebeurd d.m.v. een autostuur

24 augustus
Na 41 nachten op verschillende plekken op het anker te hebben doorgebracht zijn we de haven van Praia da Vitoria op Terceira binnengevaren.
Over een week vliegen we vanaf hier via Lissabon naar Amsterdam. De komende week gebruiken we om de boot eens flink onderhanden te nemen: motoronderhoud, ook de buitenboord motor, nieuwe windvaan problemen oplossen, schoonmaak, verstaging controleren…………
Sinds ons vertrek vorig jaar in Scheveningen hebben we 5004 mijlen gevaren. De boot is er dus wel aan toe!
18 September komen we vanuit Barcelona terug en hopen dan binnen een week een windgat te hebben om naar La Palma te zeilen (zo’n 750 nm = 1350 km.)

 

karakteristieke molen op Graciosa
uitzicht vanaf onze ankerplek op het 50 mijl verderop gelegen Terceira

 

Ps. Als je automatisch via de mail  op de hoogte gehouden wilt worden van onze avonturen kun je je inschrijven op de startpagina van deze site.

 

 

 

 

9 reacties

  1. Ziet er uitstekend uit weer en als alles maar goed gaat en dat Jullie maar heel veel plezier hebben. Groetjes van Ton en van Sonja.

  2. Leuk om de foto’s te zien bij de verhalen uit het vliegtuig. Ik ga het een beetje in de gaten houden hoe de avonturen lopen bij jullie!

    Groetjes
    Bernard (buurman uit het vliegtuig Lissabon/Adam)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *